Szárazság

2023.01.19. 13:55

Font Gábor: több száz milliméter csapadék hiányzik a Homokhátságról

Az elmúlt 30 nap során több mint 70 milliméter csapadék hullott sok helyen Bács-Kiskun vármegyében. Vajon kell-e tartani belvíztől?

Barta Zsolt

Font Gábor soltvadkerti borász

Fotó: Barta Zsolt

Font Gábor soltvadkerti szőlész-borász szerint még nem kell tartani attól, hogy jelentős víztömegtől csillogna a határ. Az utóbbi három évben több száz milliméter csapadék hiányzott a homokhátsági talajokból. Mint mondta, attól tart, hogy a térség nem érte magát utol. Akkor lesz elegendő nedvesség a talajban, ha a korábbi vizes mélyedésekben csillogni fog a víz, jelenleg ettől távol áll a térség. Mint hozzátette: most kellene a vízgazdálkodásnak megőriznie a vizet, hogy ne folyjon el a térségből. Az is baj nálunk, hogy a talaj felső rétege tömörödött, így nehezen tud lefolyni a víz. 

Herczeg Imre keceli gazda 8 méteres tanyasi kútjából tavaly az aszály során eltűnt a víz. A mai napig várja, hogy visszajöjjön. Elmondta, ha annyi esik, hogy a Tisza vízszintje sokáig magas marad, akkor tud a kútból vizet meríteni. Érzése szerint úgy két méter mélyen 50 százalékos lehet a talaj víztartalma, azaz még bőven képes lenne befogadni vizet a homokréteg. Az viszont igaz, hogy a felső 90-100 centiméter nedvességtartalma jó, enélkül a tavasznak neki sem lehetne indulni a termelők részéről – mondta. 

Frittmann János, a Kunsági borvidék elnökének véleménye szerint az utóbbi négy hónap hozta a megfelelő csapadékot a térségben. Soltvadkerten január 1-től a mérései szerint 52 milliméter eső esett, ami nagyon kedvező, de nem kell a termelőknek hátra dőlniük, ugyanis az elmúlt évekből úgy 200-250 milliméter eső nem hullott le. Azaz, ha ennyi leesne, de fokozatosan, tehát nem két-három nagy eső formájában, akkor még a talaj befogadná a csapadékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!