Budapest–Belgrád-vasútvonal

2022.09.14. 19:53

Épül az új nyomvonal Kiskunhalas és Kisszállás között - galériával

Szeptember 1-jén a Kiskunhalas−Kisszállás szakaszon megkezdődött az új nyomvonal földmunkája és elrajtolnak a projekthez kapcsolódó műtárgyépítések, a felsővezetéki oszlopok felállítása, majd a vasúti pálya építése is, az anyagok szállítása folyamatos. Kiskunhalason ideiglenes biztosítóberendezést is telepítenek: ez több ütemben zajlik majd le – tudatta a magyarepitok.hu.

Pozsgai Ákos

Zajlanak a talajelőkészítési munkálatok és tereprendezések.

Fotó: Pozsgai Ákos

Egyre látványosabb és gyorsabb ütemben zajlanak a Budapest−Belgrád-vasútvonal magyarországi szakaszának építési munkálatai a Kiskunhalastól az országhatárig eső szakaszán is. Balotaszállás, Kisszállás térségében már az új nyomvonalon folynak a talaj és tereprendezési munkálatok.

Kelebián is elbontották a felsővezetékeket és a sínek nagy részét is felszedték, az új nyomvonalon pedig szintén folynak a földmunkák. Több helyen elkészültek az épülő vasúti pálya alatt húzódó vízátvezetők, folynak a talajelőkészítési munkálatok, tereprendezések.

A munkálatok a legelőrehaladottabban Kiskőrösön folynak, a magyarepitok.hu információi szerint az elmúlt hetekben elbontottak 6100 vágányméter vasúti pályát, 21 kitérőt, a peronokat és az alépítményt, továbbá a keskeny nyomközű vasút vágányhálózatát is. Mára elkészült 3500 vágányméter vasúti pálya és egy útátjáró. A munkálatok során az állomási vágánygeometria teljesen átalakult. Csengődön elbontottak négy vágányt, az épületeket és egy útátjárót, valamint megkezdték a peronaluljáró építését.

A magyarepitok.hu információi szerint kiemelt figyelmet fordítanak a környezet- és természetvédelemre is, a madárvédelmi intézkedéseket megtették, az egyes növény- és rovarfajok szükséges áttelepítését természetvédelmi szakértő, a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei és a Futóhomok Természetvédelmi Egyesület tagjai közösen végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!