Kiskőrös / Galériával

2022.08.26. 17:19

2025-re elkészülhet a Budapest–Belgrád-vasútvonal

Jelentős fejlődés előtt áll a Duna–Tisza köze azon térsége, ahol keresztülhalad a felújítás alatt álló Budapest–Belgrád-vasútvonal. A környék tőkevonzó képessége megnő, Kiskőrösről egy óra alatt lehet beérni Budapestre annak, aki ott dolgozik. A környék periféria jellege megszűnik. Erről is szó esett azon a sajtótájékoztatón, amelyet péntek délben Palkovics László, a Budapest–Belgrád projekt kormánybiztosa, innovációs és technológiai miniszter tartott Kiskőrösön.

Barta Zsolt

Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

Fotó: Pozsgai Ákos

– Kiemelt közlekedési beruházás idehaza az a több mint 2 milliárd dollár értékű vasúti pályakorszerűsítés, amely Budapestet Belgráddal köti össze. A beruházás 2025-re elkészülhet – minderről Palkovics László, a Budapest–Belgrád projekt kormánybiztosa, innovációs és technológiai miniszter beszélt a kiskőrösi vasútállomáson egy sajtótájékoztató keretében péntek délben. – A vasútvonal korszerűsítési és kapacitásbővítő beruházás magyarországi szakasza referencia projekt. Ez az első kínai-magyar fejlesztés, amelyet az Európai Unió szabálya szerint Magyarországon kínai partnerekkel közösen hajtanak végre. 

A politikus hangsúlyozta: a beruházás jelenlegi szakaszában nagyteljesítményű speciális gépekkel dolgoznak, a pálya kialakításán a Budapest–Belgrád-vasútvonal teljes megújításával a Kínából Európába tartó áruk a görögországi kikötők érintésével leggyorsabban Magyarországon keresztül érhetik majd el úti céljukat. 

A tájékoztatón részt vett dr. Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a felújítás alatt álló vasútvonal idén éppen 140 éves. A 150-es számú Budapest–Szabadka-vasútvonal szakaszt 1882-ben adták át. Hangsúlyozta, hogy egy új 160 kilométer/óra sebességű közlekedésre alkalmas vasútvonalat építenek ki, mely a leggyorsabb teherszállítási útvonalat kínálja majd Nyugat-Európa és a Távol-Kelet között a görög kikötőkön át. 

A MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója ecsetelte azt is, hogy a nagyszabású beruházást, így például 341 vágány kilométernyi pálya épül át. 

A pálya mentén 5 új épületet építenek, 8-cat korszerűsítenek. Az állomásokon 26 lift segíti a közlekedést, 177 ezer négyzetméternyi zajvédő falat készítenek, 13 gyalogos peronaluljáró építenek, 381 autó-, 410 kerékpár parkolót is kialakítanak. 

A beruházás jelenlegi szakaszában nagyteljesítményű speciális gépekkel dolgoznak a szakemberek. 
Fotós: Pozsgai Ákos

A vezérigazgató után Font Sándor, a Bács-Kiskun megye 3-as számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője üdvözölte a tájékoztatón résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy a település lakóinak az érdekeit is figyelembe vették a tervezők az útvonal kialakításnál. Kiskőrösről egy óra alatt lehet bejutni a Keleti pályaudvarra, ami azt jelenti, hogy az itt élők hamarabb bejutnak a főváros centrumába, mint a fővárosi peremkerületben élők. 

Bányai Gábor Bács-Kiskun megye 5-ös számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos átvéve a szót frakciótársától hangsúlyozta: a régi nemzetközi, Kínából induló selyemút újra épül. Az orosz-ukrán háború miatt új útvonalak alakulnak ki, amelyből az egyik lesz az itteni vasútvonal. Elmondta még, hogy a beruházás megtérülése még az életünkben megtörténik. Véleménye szerint a térség gazdasági fejlődésében kulcsszerepet játszik majd az új vasútvonal.

Beruházások Kiskőrösön, Soltvadkerten és Kiskunhalason

A vasúti beruházásnak köszönhetően Kiskőrösön egy új vasútállomást építenek fel. Korszerűsítik az útátjárókat, 20 autó-, és 40 kerékpár parkolóhelyet alakítanak ki. Összesen 8,9 kilométeres új vasúti pálya készül el, 2 fővágány és 2 peronnal. Kialakítanak 1,7 kilométernyi zajvédelmi falat, egy akadálymentesített peronaluljárót és egy liftet is kiépítenek. Soltvadkerten 3 szintbeli átjáró és egy gyalogos aluljáró készül. Húsz-húsz autó és kerékpárparkolót építenek. A zajvédelem érdekében 3 kilométernyi falat terveznek, akadálymentesített peronaluljárót és liftet építenek. A térség legnagyobb városa Kiskunhalas. Itt a vasútállomás homlokzatát felújítják, 100 autós és 60 kerékpár parkoló kerül kialakításra. Itt is kiépítenek akadálymentesített peronaluljárót és melyet lifttel látnak el és zajvédelmi beruházások is történnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!