Galériával

2022.09.16. 14:06

Bemutatták Kiskunhalason az első magyar ipari zöldhidrogén-kompresszort

Péntek délelőtt mutatták be a sajtó munkatársainak a legnagyobb magyarországi zöldhidrogén projekthez készült hidrogénkompresszort a Ganzair kiskunhalasi üzemében. A technológia annyira friss, hogy a gyártó svájci Burckhardt Európában csak kettő ilyet szállított le egyelőre, és a másik a svájci központjukban található. Ez a hidrogénkompresszor a Ganzair Kompresszortechnika Kft. kiskunhalasi üzeméből kerül majd át a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti telephelyére, ahol az Akvamarin hidrogéntermelő és -tároló beruházás létesül – hangzott el a kiskunhalasi sajtótájékoztatón.

Pozsgai Ákos

Középen Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. tulajdonos-ügyvezetője

Fotó: Pozsgai Ákos

A rekordmagas energiaárak és az európai ellátási krízis még inkább felpörgette a hidrogénipar fejlesztését világszerte. A fókusz elsősorban a zöldhidrogénen van, mely a korábbi szennyező eljárások helyett megújuló energiával termel energiahordozót, törekedve a karbonsemlegességre. Magyarország 2021 óta nemzeti hidrogénstratégiával is rendelkezik, mely elsősorban a helyi és helyközi közösségi közlekedésben, a naperőművek ingadozó termelésének – hosszútávú energiatárolással való – kiegyenlítésében, illetve – a lakossági földgázhoz keverve – a fűtésben szán szerepet a hidrogénnek az ország energiaellátásában – hangzott el a kiskunhalasi sajtótájékoztatón.

– A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség messzemenően támogatja a tiszta és független magyar hidrogénenergetika fejlődéséhez tevékenyen hozzájáruló hazai vállalkozásokat. A Ganzair szövetségünk egyik vezető tagja, az elsők között ismerte fel az ebben a technológiában rejlő lehetőségeket. A törekvéseik mögötti tettek és lépések jól látható átalakulást és fejlődést jelentenek abban a folyamatban, amely a hidrogéntechnológia alkalmazása kapcsán elindult Magyarországon, és amely a jövőt jelenti az iparági befektetők, a magyar vállalatok, a beszállítók, a hazai kutatóműhelyek, egyetemek és általában a hazai gazdaság számára – mondta dr. Nyikos Attila, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség ügyvezető igazgatója, aki online kapcsolódott be a kiskunhalasi sajtótájékoztatóba.

A rendezvényen bemutatták a jelenlegi legnagyobb, magyar hidrogénipari fejlesztéshez, az Akvamarin projekthez alkalmazott hidrogénkompresszort. Ez a hidrogénkompresszor a Ganzair Kompresszortechnika Kft. kiskunhalasi üzeméből kerül majd a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti telephelyére, ahol az Akvamarin hidrogéntermelő és -tároló beruházás létesül. Az Akvamarin projekt esetében a hidrogén gáz 40-ről 200 bar nyomásra való fokozásához a dugattyús kompresszorok gyártásában piacvezető, svájci Burckhardt Compression – Ganzairnél végszerelt – egységét építik a rendszerbe.

A kiskunhalasi Ganzair Kompresszortechnika Kft. évtizedes gáztechnológiai tapasztalatának köszönhetően rendelkezik azzal a szakmai tudással, ami a hidrogén termeléséhez, sűrítéséhez és tárolásához szükséges. Az igényeket látva a termelés és a felhasználás oldalán lévő berendezések beszállítására és rendszerbe integrálására is vállalkoznak. A hidrogéntechnológiai rendszerelemek, berendezések szerelésére a Ganzair gőzerővel fejleszti kiskunhalasi bázisát, külön üzemcsarnokot hozott létre.

– Célunk, hogy a hozzáadott értékünk folyamatosan növekedjen, és idővel sorozatgyártó bázist létesítsünk, kiszolgálandó a jövőbeni hidrogénipari beruházásokat – mondta Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Ennek érdekében a két cég tárgyalásokat folytat többek között a svájci multinacionális vállalat gyártásának magyarországi kiterjesztéséről.

–Óriások vállán állunk olyan technológiai rendszerismerettel és házon belüli szakmai kompetenciákkal, hogy reális célként látjuk magunk előtt a közeljövőben, hogy egy magyar cég felkerüljön a világ hidrogéntechnológiai gyártói térképére 

– emelte ki Gidai Olivér.

A száz százalékig magyar tulajdonban lévő Ganzair élenjáró technológiai ismerettel rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és azok felhasználásáról, többek közt az energetikában, közlekedésben, gyáriparban. Ráadásul nemcsak új beruházásokat vállalnak, hanem régebbiek modernizációjára is specializálódtak. Például a régebbi berendezés cseréje helyett a felújítással környezetbarát és energiahatékony technológia kerülhet a közösségi közlekedésbe, vagy a szén-dioxid és a metán kibocsátásának csökkentése céljából a gáziparba.

Napjainkban a kiskunhalasi gyártóbázison közel ötezer négyzetméteren, évről évre növekvő gyártási kapacitással, több mint száz fő munkájával készülnek a gázkompresszorok, integrált energetikairendszer-megoldások. Ősszel indul a negyedik gyártócsarnok építése. A pályázati fejlesztéssel párhuzamosan kezdetét veszi az első üzem átalakítása, amellyel a nemzetközi partnercégekkel közös gyártásra készül fel a Ganzair.

A Magyar Földgáztároló Zrt. Akvamarin nevű projektje részére a szükséges hidrogéntechnológiai berendezéseket a Ganzair állítja össze és üzemeli be. A hidrogéntermelő, -tároló és -nyomásfokozó létesítmény komplex kiviteli, tervezési és engedélyezés-előkészítési feladatait a több évtizedes tervezői tapasztalattal rendelkező Petrolterv Kft. végezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!