Tervek

2022.08.03. 17:00

Bányai Gábor kormánybiztos a Bács-Kiskun megyei polgármesterekkel is megkezdte az egyeztetést

Hazai pályán, Bács-Kiskun megyében folytatta a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna projektjeinek feltérképezését Bányai Gábor kormánybiztos. Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint a saját választókerületének települési polgármesterei számára tartott rendezvényeken a zóna bemutatása, a fejlesztéspolitikai, valamint a települések fejlesztéseit érintő kérdések kerültek szóba.

Pozsgai Ákos

A képen (balról): dr. Demeter András, Font Sándor országgyűlési képviselők, Bányai Gábor kormánybiztos, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke és Domonyi László, Kiskőrös polgármestere. Fotó: Bányai Gábor Facebook-oldala

Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért Felelős kormánybiztos az elmúlt egy hónap során Békés megyei, majd Csongrád-Csanád megyei polgármesterekkel találkozott. Tájékoztatta a települések vezetőit, hogy a fejlesztések szempontjából mi a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna szerepe, valamint egyeztetett a polgármesterekkel a beruházások fontossági sorrendjéről.

Bányai Gábor kiemelte, hogy „a zóna nem regionális ügynökség, hanem egy együttműködő szerv, a szaktárca kihelyezett titkársága, ha úgy tetszik, „meghosszabbított keze”. – Ezen oknál fogva nem értékel projekteket, nem rendelkezik pénz felett, a feladata segíteni a településeket abban, hogy minél gyorsabban megvalósíthassák az elképzeléseiket – hangsúlyozta.

A kormánybiztos hozzátette azt is, hogy a zónák kormánybiztosai előterjesztéssel éltek Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter felé, melyben azt kérték, hogy egy tervezési forrás álljon rendelkezésükre a projektek előkészítésére, amely jelentősen felgyorsíthatná a folyamatokat.

A polgármesterektől mindkét találkozón azt kérte Bányai Gábor, hogy gondolják át újra és állítsák fontossági sorrendbe a tervezett fejlesztési projekteket, emeljék ki azokat, amelyek már olyan fázisban vannak, amelyek tervvel is rendelkeznek, hogy a források megnyitását követően, az elkövetkezendő két évben kezdődhetnek.

A kiskőrösi találkozón a települési polgármesterek mellett Font Sándor és dr. Demeter András országgyűlési képviselők, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke és a házigazda Domonyi László, Kiskőrös polgármestere is részt vett.

Font Sándor kiemelte azokat a nagyszabású projekteket, amelyek választókerületében tervben vagy folyamatban vannak, elsősorban Kalocsa és Kiskőrös vonatkozásában. 

A képviselő szerint ugyanakkor fontos lenne, ha a fejlesztések nem csak egy-egy nagyobb városra korlátozódnának.

A kiskőrösi találkozón a települési polgármesterek mellett Font Sándor országgyűlési képviselő (balra) is részt vett. Fotó: Bányai Gábor Facebook-oldala

Bányai Gábor saját választókerületének polgármestereivel Pirtón találkozott, ahol Süli János, paksi bővítésért felelős volt tárca nélküli minisztert, jelenlegi államtitkárt és munkatársait látta vendégül, akik a térség egyik legnagyobb problémájaként jelen lévő vízmegtartással kapcsolatban tettek segítő javaslatokat a település vezetők számára.

A polgármesterekkel való találkozás tovább folytatódik Bács-Kiskun megyében is. A mostani, valamint az eddigi találkozókról, melyek során a másik két dél-alföldi megye közel 150 polgármesterével egyeztetett Bányai Gábor, a kormánybiztos elmondta, hogy szerinte sikerült mindent egyeztetni, hogy minél olajozottabban haladjon az együttműködés. – A kormánybiztosság minden eszközével azon lesz, hogy a lehetőségekhez mérten minél hamarabb valóra váljanak a települések tervei – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!