Szakmai fórum

2022.06.02. 19:55

Keceli meggykonferencia: szép termés várható, ha lesz elég eső

Magyarországon általában közel 60 ezer tonna meggy terem évente. Idén pedig, ha a következő 2-3 hétben megfelelő mennyiségű csapadék esik, akkor akár a 70 ezer tonna termésmennyiséget is elérhetjük – hangzott el a csütörtöki Meggy Szakmai Konferencián, Kecelen.

Barta Zsolt

Németh- Duzmath Edina és Lakiné Faragó Edit kínálták a friss meggyet Fotó: Barta Zsolt

A szakmai fórumot, ahol az ország termelői gyűlnek össze, a helyi Fresh Fruit TÉSZ 2010 óta rendezi meg. Tavaly és tavalyelőtt azonban a vírusveszély miatt a konferencia elmaradt – nyilatkozta hírportálunknak Juhos Csaba, a rendező cég elnöke. 

Mint mondta, azért is vállalták fel több mint egy évtizede a fórum megtartását, mert Kecelen jelenleg 300 hektáron termesztik a gyümölcsöt, maga a TÉSZ pedig Németországba sok kamionnyi gyümölcsöt exportál minden évben. 

Illetve tisztelegnek a keceli ősök előtt. Itt ugyanis a XIX. század  közepén már tízezer meggyfát írtak össze a régi öregek. 

A rendezvényen Csizmadia György termesztő, a Tést-Ész Nonprofit Kft. vezetője egy olaszországi nemzetközi tanácskozás tapasztalatairól számolt be. A meggy és cseresznye termesztés Amerikától Ázsiáig mindenhol egyre népszerűbb. Sajnos Európában nem növekedik, hanem csökken a termőfelület nagysága. Mint hangsúlyozta, mindenhol akadnak olyan problémák, amelyek nehezítik a termesztést. Chilében nincs elegendő munkaerő, az USA piacain csökken a gyümölcsök egységára, Türkmenisztánban hatalmas területen termelnek, de ott a virágzáskor a 30-35 fokos melegek sem ritkák. 

Dr. Takács Ferenc, a Debreceni Egyetem tudományos főmunkatársa átvéve a szót arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar meggy beltartalmi minősége nagyon jó. A világon körülbelül 1-1,2 millió tonna termést szüretelnek évente. Magyarország ennek a mennyiségnek a 4 százalékát adja. Idén 60-70 ezer tonnányi lehet a termés mennyisége, amelyet 14 500 hektáron takarítanak be. A legnagyobb termesztők Oroszország, Ukrajna és Lengyelország. Ez a három ország körülbelül 40 -50 százalékát adja a világ termelésének. 

Szólt arról is, hogy akkor lehetünk versenyképesek, ha intenzív technológiával művelhető ültetvényeken gazdálkodunk.

Sok helyen átlagosan 5 tonna a termés hektáronként, a korszerű kertészetekben ez a szám azonban 15, sőt olyan is akad, ahol 30 tonna hektáronként. 

dr Takács Ferenc, a Debreceni Egyetem főmunkatársa is előadást tartott a konferencián Fotó: Barta Zsolt

Megemlítette továbbá, hogy itthon 35-40 ezer tonna meggyet dolgoz fel a konzervipar. Sajnos csak kevés megy el az úgynevezett friss piacokon. Azaz nyersen keveset fogyasztunk, holott egészségmegőrző hatása nagyon jelentős ennek a gyümölcsnek. Ráadásul az egykori nagy piacot az oroszországit a nemzetközi feszültségek miatt elvesztettük. Ezért kellene népszerűsíteni a hazai fogyasztók előtt a meggy áldásos étkezési hatását. A hazai meggy magas minőségű. Idehaza 13 alfajtát és 7 klónt ismer a szakma, mondta az előadó. 

Az egyetemi tanárt Apáti Ferenc termelő, a FruitVeb hazai szakmai szervezet elnöke követte. Mint mondta, Magyarország az európai piac fontos szereplője. 

Az unióban 300-350 ezer tonnányi meggyet termesztenek, ebből friss piaci fogyasztásra 35-40 ezer tonna megy. Magyarország a meggy össztermelés körülbelül 15-20 százalékát adja. 

A legnagyobb vásárlónk Németország. Megjegyezte, úgy tűnik, hogy kifogytak a a hazai és a német feldolgozók a meggyből, nincs eladatlan készlet a raktárakban. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az idén akár 300 forint felett is alakulhat a felvásárlási ár. Ugyanakkor hozzátette: nem tud arról, hogy a szüret előtt leszerződtek volna a hazai felvásárlók. Illetve az árakat az is befolyásolja, hogy lesz-e elegendő eső a következő napokban. Az aszály ugyanis hatalmas idehaza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!