Bács-Kiskun

2022.04.20. 21:29

Továbbra is fontosak a növényvédelmi szabályok a szántókon

Az agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) részt vevők számára továbbra is fontos követelmény a központi támogatás megszerzéséhez, hogy egyes növényvédő szereket egyáltalán nem vagy csak korlátozottan használnak a Magas Természeti Értékű Területeken (MTÉT). Erre az évre vonatkozóan a túzokvédelmi és az alföldi madárvédelmi szántókon csak a repce, a mustár és az olajretek védelmére lehet rovarölő szereket használni.

Miklay Jenő

Illusztráció

Teljesen tiltottak a rovarölők a kékvércse-védelmi, valamint a hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántókon. Az MTÉT-be sorolt szántókon egyáltalán nem szabad rágcsálóirtó szereket és talajfertőtlenítőket kijuttatni. A vidékfejlesztési programban a szántókat erózió-, belvíz- és aszályérzékenység szempontjából is nevesítik. Ezeken a területeken szintén korlátozottan vagy egyáltalán nem lehet növényvédelmi vegyszereket felhasználni. 

Az ide vonatkozó jogszabályok teljesítése természetesen nem mentesít az egyéb növényvédelmi vonatkozású rendelkezések betartása alól. Magas Természeti Értékű Terület jelenleg több mint 30 számlálható országosan. Bács-Kiskun megyében három ilyen terület van, a Dunavölgyi-sík, a Homokhátság és a Gerje–Perje-sík, amelynek csak egy része esik a megye területére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!