Galériával

2022.03.19. 19:55

Tizenharmadik alkalommal rendeztek Agrár Expo-t Kiskőrösön

A legmagasabb minőségű kézműves élelmiszereket vásárolhatták meg azok az érdeklődők, akik a hétvégén Kiskőrösre látogattak. Szombaton nyílt meg és vasárnap zárul a kétnapos, XIII. Duna-Tisza közi Agrár Expo és Gasztronómiai Fesztivál.

Barta Zsolt

Balról: dr. Kerényi János, országgyűlési képviselő, Font Sándor országgyűlési képviselő, Nagy István agrárminiszter. Gáspár Ferenc, a megyei agrárkamara elnöke, Font Sándor soltvadkerti borász, Domonyi László Kiskőrös polgármestere. Fotó: Barta Zsolt

Húsvét előtt rendezték meg tizenharmadik alkalommal a kétnapos Duna-Tisza közi Agrár Expo és Gasztronómiai Fesztivált. Kiváló minőségű élelmiszert vásárolhattak mindazok az ünnepre készülők, akik ellátogattak a gimnázium sportcsarnokába. 

 

Hogy miből is válogathattak a vevők? A választék hatalmas volt, sőt sok árusnál kóstolni is lehetett. Sonkák, kolbászok, szalámik, kecske-, juh-, és tehénsajtok, pékáruk, biotermékek, befőttek, lekvárok, mézek, hidegen sajtolt olajok, magvak, zöldségpástétomok, gombakészítmények, gyümölcslevek, borok, pálinkák, házi sörök, csokoládék, fűszerek, sütemények, helyben termelt gyümölcsök, aszalványok és egyéb termékek készítői mutatták be a termékeiket. A legtöbb helyen az árusok el is mondták, hogyan is készülnek a finomságaik. 

 

A rendezvényre kilátogatókat Domonyi László polgármester köszöntötte, aki elmondta, hogy Kiskőrös támogatja a térségbeli termelőket. A településen egy új vásárcsarnokot alakítanak ki, ahol a város és a környékbeli termelők árusíthatják majd mindennap a termékeiket. 

 

Font Sándor országgyűlési képviselő elmondta, hogy a térség 100 termelőjével, 30 kiállítójával találkozhatnak a látogatók a hétvégi ingyenes rendezvényen. 

 

Magyarország agrárpotenciálja jelentős, mintegy 20 millió ember élelmiszerét képes előállítani. Ezt azért is fontos tudni, mert a hetek óta dúló orosz–ukrán háború következtében élelmiszer és egyéb nyersanyagellátási problémák jelentkezhetnek majd a világon. A harcoló felek ugyanis a világ legnagyobb gabona exportőrei. Magyarországon azonban nem lesznek ellátási problémák.

 

A termelőket immár tizenharmadik alkalommal szólította meg Kiskőrös, akik bemutatták a termékeiket. Ezekkel a termékekkel nem lehet találkozni a kiskereskedelmi cégek boltjaiban, ezért érdemes felvenni a kapcsolatot a kiállítókkal, és tőlük vásárolni a jövőben – mondta Font Sándor, majd átadta a szót Nagy István agrárminiszternek. 

 

A tárca vezetője arról beszélt, hogy a pandémia alatt szerencsére a termelők nem online dolgoztak, kint voltak a piacokon és árulták a portékáikat. Aki hajlandó letenni az asztalra a mindennapi betevőnket, annak meg kell kapnia a tiszteletet, hangsúlyozta a tárca vezetője. Ezért a kormány támogatja a mikro nagyságú, azaz családi méretű élelmiszer-előállítókat. Uniós keretekből 15 ezer eurós összegre, azaz 5 millió forintra lehetett pályázni önrész nélkül. A helyi piacok fejlesztésére külön-külön 100-100 millió forintra pályázhattak a települések. Hangsúlyozta, hogy az élelmiszertermelés azért is fontos, mert ha egy család képes ebből megélni, az számukra egyben munkahelyet jelent, erősíti a településhez, a vidékhez való kötődést, amely a térségek lakosságmegtartó erejét növeli hosszú távon. A rendezvényen erőgép bemutató és kulturális programok is szórakoztatták a látogatókat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!