Galériával/Madaras

2022.03.02. 21:58

Háromszor több Vidékfejlesztési forrás jut a magyar vidék számára a következő időszakban

Nagy érdeklődés mellett tartották meg március 2-án este a Gazda fórumot a helyi Művelődési házban.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Balla Csaba polgármester, házigazda köszöntötte a vendégeket. Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Megyei szervezetének elnöke nyitotta meg az eseményt. Zsigó Róbert Baja és térsége képviselője beszédét követően Dr. Nagy István agrárminiszter megtartotta előadását a megjelent gazdáknak. Elhangzott, hogy a mai napon jelent meg az a rendelet amely a viharkárokat rendezi azon fóliáknál, amelyeket a nagy viharos szél összedöntött. Mintegy másfél milliárd forinttal, a kár meglétének 80 százalékáig megtérítik a gazdáknak az elszenvedett kárt.

‒ Azt hiszem ez olyan hír a gazdatársadalom számára, mellyel láthatja, hogy a kormányra számíthat, bízhat benne, mert a gazdálkodásának, a tevékenységének biztosítékául mindig ott áll támaszul a magyar kormány a gazdák mögött ‒ mondta portálunknak Dr. Nagy István agrárminiszter.

Hozzátette, hogy komolyan dolgoznak azon, hogy az elkövetkező időszaknak milyen iránya legyen. Elkészítették a stratégiai tervet, hiszen Európában a mezőgazdaságot a közös agrárpolitika szabályozza.

‒ Benyújtottuk Brüsszel felé a stratégiai tervet, amelyben nagyon komoly vállalások vannak. Az európai zöld megállapodás, és a 40 százalékkal csökkentett műtrágya és növényvédő szer használat mind jelentősen javítja környezetünk minőségét. Azt reméljük, hogy olyan intézkedéseket tudunk hozni, amelyek a versenyképességet tovább javítják a gazdatársadalomban. Az elmúlt időszak Covid-járvány helyzetéből fakadóan a gazdák helytállása rendkívüli volt. Minden nap volt megfelelő mennyiségű élelmiszer az asztalon. A magyar kormány látta, hogy ez egy stratégiai ágazat, a bajban is mindig lehet számítani rá, ezért hozott egy történelmi léptékű döntést. Azt, hogy a közös agrárpolitika vidékfejlesztési pillérének, a beruházásoknak az oldalát, az eddigi 17 százalékról a maximális 80 százalékra emeli. Ez azt jelenti, hogy háromszor több vidékfejlesztési forrás jut a magyar vidék számára, a magyar gazdák számára a következő időszakban, mint ami korábban volt. A 2021-es esztendőben annyi támogatást fizettünk ki, annyi beruházást támogattunk a magyar gazdatársadalom számára, mint a megelőző hét évben összesen. A volumenek óriásiak, ez 4265 milliárd forint lesz a következő 2021-2027 közötti időszakra. Versenyképes lesz a magyar mezőgazdaság , teljesen megújul és ezáltal a gazdák jövedelem-biztonsága is működni fog. A helyi vidék gazdaságának megerősítése és az infrastrukturális fejlesztések várhatók. A vidéki lét, a vidéki megmaradás erősödhet ezáltal. Ami nagyon fontos irány a jövőre nézve az, hogy eddig a gazdák megtanultak termelni, most pedig a Vidékfejlesztési forrásokból még nagyobb jövedelem biztonságra tudnak szert tenni. Az eltérő birtok méretből eredő hátrányokat és különbségeket ki tudjuk küszöbölni, a következő időszak nagyon fontos célkitűzése ugyanis a termelői együttműködések erősítése lesz. Az integráció erősítése a cél, hiszen ez fogja jelenteni a védelmet a gazdatársadalomnak, ez tudja kiegyenlíteni a különbségeket és ezáltal mindenki biztonságosabban tud termelni ‒ mondta Dr. Nagy István agrárminiszter.

‒ A Bácska, Baja és a térsége egy agrár térség, éppen ezért rendszeresen szoktunk fórumokat tartani nem csak választási kampányban. El szoktuk hívni az éppen aktuális agrárminisztert, mert nagyon sokan élnek, dolgoznak a mezőgazdaságban és nagyon fontos hogy friss információkhoz jussanak hozzá és fel tudják tenni kérdéseiket, meg tudjuk beszélni azt, hogy mi a helyzet az agráriumban ‒ mondta portálunknak Zsigó Róbert államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!