Borbírálat

2022.02.23. 11:25

Évről évre egyre jobb a borok minősége a Kiskunmajsai Hegyközség borversenyén

A borbírálók egyöntetű véleménye szerint évről évre javul a borok minősége a Kiskunmajsai Hegyközség hagyományos borversenyén. Az idei megméretésre tizen­egy termelő hatvannégy bormintát küldött.

Tapodi Kálmán

Az idei megméretésre tizenegy termelő hatvannégy bormintát küldött. Fotó: Tapodi Kálmán

A borokhoz értő és azokat tisztelő Hamvas Béla író szerint „a homoki az egyszerűbb életsebek gyógybora.” A „borfilozófus” hetvenhét éve lejegyzett megállapításával ma sem lehet vitatkozni, de azt a majsai bormustra egyes tételei bizonyították: az alföldi borok már minőségben is tudnak vetekedni a híresebb, történelmi borvidékeken készült nedűkkel. 

– Nagy tisztelettel lehet adózni a majsai hegyközség bor- és szőlőtermelőinek, hiszen a bemutatott minták közül egy sem volt, amelyik kiesett volna a bírálatok során. Külön elismerés jár azoknak akik arany, ezüst vagy bronz minősítést szereztek – összegezte tapasztalatait a borbírálók egyike, Szőke Sándor. A Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesülete elnöke úgy vélekedett: fontosak az ilyen helyi megméretések, melyek tapasztalatcserére is alkalmasak és előreviszik a magyar és az alföldi bor hírnevét. 

– A minták közül kiemelném azokat a fajtákat, amelyek Kiskunmajsára jellemzőek, így például a kövidinkát, amiből szenzációsan jó minőségűeket kóstolhattunk.

 Gratulálok a hegyközség tagjainak, hogy a jó hírű majsai kövidinkát ilyen színvonalon tudják előállítani. Természetesen voltak nemzetközi fajták is, mint például a chardonnay, ami itt, az Alföldön is kiváló minőségben terem, és most is bebizonyosodott, hogy remek bor készülhet belőle. A vörösök is szenzációsak voltak, egyszerűen nem tudja az ember elképzelni, hogy a Kunsági borvidéken, a Duna borrégióban ilyen vörösborokat lehet előállítani – tette hozzá Szőke Sándor. 

A majsai hegyközség borversenyét hatodik alkalommal rendezték meg. Fotó: Tapodi Kálmán

A majsai hegyközség borversenyét hatodik alkalommal rendezték meg, és a borbírálók egyöntetűen úgy vélekedtek: nagyon hasznosak ezek a mustrák és a borversenyre hozott tételek minősége folyamatosan javul. A korábbi borhibák szinte teljesen eltűntek, mostani versenyen egyetlen tételt sem kellett kizárni. 

A Kiskunmajsai Hegyközség tagjai a különböző borrégiókban tett tanulmányi kirándulásokon is gyarapították már tapasztalataikat. Látogatják egymás pincéit, és rendeztek már közös kóstolókat, ahol őszinte véleményt mondhattak a házigazda borairól, segítve ezzel az esetleges hibák javítását. 

Tizenhat bor kapott arany minősítést

Terbe Alajos hegybíró tájékoztatása szerint a benevezett borok közül 58 részesült díjazásban. A tételek közül tizenhatnak járt az arany minősítés, ezüstöt ítéltek oda 26 tételnek és tizen­hat lett a bronzdíjasok száma. Pellikán László 2020-as borai közül a Merlot, a Cabernet franc és a Cabernet sauvignon, a 2021-es tételekből pedig az Olaszrizling, a Kövidinka és Chardonnay kapott arany minősítést. A Grape Vine Kft. arannyal díjazott 2021-es borai: Rajnai rizling, Cabernet franc, Sauvignon blanc, Irsai Olivér. A 2021-es Cserszegi fűszeres és a Kövidinka ért arany minősítést a Váradi Pince számára. A Dósai Pince 2017-es Cabernet franc és a 2021-es Kékfrankos bora is a legjobbak mezőnyében végzett. Arany minősítést kapott Módra Istvánné 2021-es Kékfrankos és Rávai Ferencné 2021-es Kövidinka bora. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!