Beruházás

2022.01.05. 13:50

Kezdődhet az 51-es főút felújítása Kalocsánál

Az uniós közlönyben is megjelent a nagyszabású beruházás.

Gábor János

A felújítási hullám az 51-es főút kalocsai belterületi szakaszára is kiterjed. Fotó: Gábor János

A fejlesztés rajtját Font Sándor országgyűlési képviselő jelentette be, szerdán reggel. A Facebookon megosztott közlemény alapján egyelőre nem a fizikai munkák megkezdéséről, viszont lényeges adminisztrációs előrelépésről van szó. Mint írta, „a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) az uniós közbeszerzési közlönyben közzétette az 51-es főút Kalocsa és az M9 gyorsforgalmi út közötti szakaszának fejlesztésére vonatkozó ajánlati felhívást”.

A hivatkozott dokumentum szerint az 51-es főút és a város felett dél-nyugati irányban elágazó 512-es ipari elkerülő út kereszteződésétől indul a munka - tehát bekerült a programba az a Kalocsára bevezető kb. egy kilométeres szakasz is, amit évtizedek óta csak foltozgatnak, és mára nagyon leromlott állapotba került. A honatya által megosztott térkép szerint a felújítás az az 51-es belterületen áthaladó szakaszára is vonatkozik - ezzel együtt mintegy 24 kilométeren kap új burkolatot a főút. A beruházás - szintén régi adósságot rendezve - két nagy körforgalom kialakítását is tartalmazza: az egyik a fentebb írt 512-es, a másik pedig az 5301-es (Miskei út) és a Szent István király út csomópontjában lesz. Ezekkel és az érintett 24 kilométeren lévő hidak átépítésével együtt hat új műtárgy kialakítására kerül sor - áll a közleményben.

Font Sándor hozzátette: a program keretében a Csorna−Foktői-csatorna felett húzódó híd mellett új kerékpárúti híd, míg a belterületi Vajas-fok felett közúti, és kerékpárúti híd épül. A Kalocsa északi határa mentén Foktő felé haladó vasúti iparvágányhoz új közúti átkelőhelyet létesítenek, és ugyanezen a vonalon kiépítenek hat forgalomcsillapító szigetet is. A képviselő bejegyzése hangsúlyozza: a programban egy 16,5 kilométer hosszú kerékpárút létrehozása, valamint egy meglévő nyolc kilométeres szakasznak a felújítása ugyancsak szerepel.

Amint azt a bevezetőben írtuk: az uniós közlönybe kerüléssel nagyon fontos adminisztrációs lépést történt, de a fizikai munka információink szerint csak néhány héttel azután kezdődhet el, hogy a NIF szerződést kötött a kivitelezővel. Az aláírásra legkorábban júniusban kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!