Galériával

2022.01.21. 13:58

Bízhatnak a jó termésben a borászok Bács-Kiskun megyében

A borászoknak az új év első fontos eseménye a Vince napi vesszőzés. Látva a szőlővesszőket, a borászok idén is bíznak a jó termésben. A Mathiász János Borrend pénteken tartotta meg a hagyományos Vince napi vesszőáldását Kecskemét-Katonatelepen, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnél.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Mediaworks

Aki kedveli a néphagyományokat, annak biztosan ismerősek a következőek: „Hogyha szépen fénylik Vince, Megtelik borral a pince!” „Megcsordul Vince, megtelik a pince” Január 22-én van Vince napja, így ha aznap jó idő van, akkor bizakodhatnak a borászok. 

A Szent Vince napi hagyományokat a kecskeméti Mathiász János Borrend évek óta ápolja. 

Vince napi vesszőáldással egybekötött találkozón értekeznek a várható termésről, a szőlőtőkék állapotáról. Így tettek ezúttal is, a rendezvényükön neves szakember elemezte a lemetszett szőlővesszőket, prognosztizálva a várható termés mennyiségét.

A Mathiász János Borrend tagjai, és a Kunsági Női Borrend néhány képviselője először kisétált a kutatóintézet melletti szőlőültetvényre, ahol Dabasi Gábor nagymester, borász köszöntötte őket. Szabó Attila, a kecskeméti kutatóintézet igazgatója örömét fejezte ki, hogy idén ők lehetnek a házigazdák, és együtt eleveníthetik fel Szent Vincéhez kapcsolódó hagyományt. Dr. Németh Krisztina, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet tudományos főmunkatársa vágott néhány szál vesszőt, melyeket a rendezvény későbbi részében értékelt ki. A szőlőtőkéket Laczay András református lelkész áldotta meg.

A Szent Vince napi ünnepség a kutatóintézet különtermében folytatódott. Kocsis Pál, a Mathiász János Borrend elnöke mondott köszöntőt, melyben megemlékezett a magyar kultúra napjáról.

A műsor hangulatát emelte a katonatelepi Mathiász János Általános Iskola diákjainak népzenével, irodalommal, és történelmi kitekintéssel színesített előadása. A gyerekek felelevenítették Szent Vince életét, és a bor hagyományait. 

Dr. Németh Krisztina a frissen levágott szőlővesszők alapján adott előrejelzést az idei termésre. Mielőtt azonban megvágta a vesszőt és a rügyeket, a néphagyományokról szólt. Elárulta: a Szent Vince napi vesszővágásból nemcsak a termés prognosztizálható előre. Volt olyan népszokás is, miszerint az elégetett, levágott vessző megszentelt hamuját a szőlőtábla négy sarkán el kell szórni, hogy megvédje a termést a jégesőtől. 

Ezt követően a szakember tudományos oldaláról szólt a vesszővágásnak. A küllem vizsgálata után meg is vágta a vesszőt és a rügyeket. Mindezek alapján értékelte a jelenlegi életképességét és termőképességét. 

Hozzátette ezeket még mikroszkóp alatt is megvizsgálja majd, és a Vince napi hagyományt követve, néhány héten át hajtatja a vesszőket, melyek még pontosabb képet adhatnak a várható minőségről, mennyiségről. Végül összegezte: egyelőre úgy tűnik, jó termés várható. Az időjárás kegyes volt. Nem voltak nagy hidegek, -15 fok is csak néhány órán át érte a tőkéket. A tavaly év végén, az idei év elején szokatlan meleg azonban nem volt annyira jó. Ha még egyszer lenne ilyen, akkor megvan annak az esélye, hogy előbb történik meg a rügyezés és egy korai fagy elviheti a termés egy részét.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!