Üzembővítés

2022.01.21. 17:25

Több mint kétmilliárd forint támogatást kapott a kormánytól a mélykúti vállalat

Nem kevesebb a kormány célja, minthogy a hazai tulajdonú cégek alkossák a magyar élelmiszerellátás gerincét.

Pozsgai Ákos

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Egy újabb lépést tettünk ezért: a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó mintegy 6,5 milliárd forintos üzembővítést hajt végre, amihez a kormány 2,2 milliárd forint támogatást biztosít. Mindezért cserébe a magyar vállalat 500 munkahely megőrzésére vállal kötelezettséget – közölte közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

A támogatást pénteken jelentették be a külügyminisztériumban, ahol az MTI híradása szerint Szijjártó Péter azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány alatt felértékelődött az önellátás képessége, ezért a kormány célja, hogy az élelmiszerellátás gerincét a hazai tulajdonú vállalatok alkossák.

A külgazdasági és külügyminiszter a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. új mélykúti beruházásának bejelentésén kiemelte azt is, hogy a pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évben súlyos kihívásokkal kellett szembesülni, s új korszak kezdődött a világgazdaságban, amelynek részeként megindult a nemzetközi piacok újrafelosztása. Az új kihívások azonban új lehetőségeket is jelentenek Magyarország számára – tette hozzá a tárcavezető, aki szerint azok a szereplők lehetnek igazán sikeresek, amelyek a nehézségekre leépítések helyett beruházásokkal válaszoltak. Szerinte Magyarország gazdasága ennek megfelelően tavaly minden idők egyik legjobb évét zárhatta.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

500 munkahely megőrzését vállalják

 

A nemzeti hírügynökség beszámolója kitér arra is, hogy a mélykúti üzem most bejelentett bővítése mintegy 6,5 milliárd forintból valósul meg, amelyhez az állam 2,2 milliárd forint támogatást biztosít, amiért cserébe a cég ötszáz munkahely megőrzésére vállalt kötelezettséget.

Szijjártó Péter kiemelte a budapesti bejelentésen, hogy a mélykúti vállalat kilencven százalékban hazai beszállítókkal dolgozik, míg a termékei nagyjából hetven százalékát külföldön értékesíti. A tárcavezető leszögezte, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart ezért is stratégiai ágazatként kell kezelni. Tudatta azt is, hogy a hazai élelmiszeriparnak tavaly 16 százalékkal nőtt a termelési értéke, amely több mint 4 ezer milliárd forint volt. Az ágazat 145 ezer embernek ad munkát jelenleg Magyarországon.

A piac további bővülését várják

 

A budapesti bejelentésen jelen volt Kiss István, a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. igazgatóságának elnöke, Bányai Gábor a térség (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselője és Kovács Tamás, Mélykút polgármestere is.

Kiss István, Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. igazgató tanácsának elnöke hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy egy további feldolgozó üzem épül, ami magába foglalja a kacsa sütését, pácolását, konfitálását, más különböző további feldolgozását, csomagolását és értékesítését. 

– Az új üzemegység építése várhatóan március második felében kezdődik el, ami egy következő lépcső lesz a cég fejlődésében, hogy minél feldolgozottabban tudja piacra vinni a termékeit – mondta az igazgatósági elnök, aki a már meglévő piacok további bővülését is várja a beruházástól. Kis István kiemelte: a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kapott 2,2 milliárd forint támogatásért cserébe a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. komoly feltételeket teljesít, többek között 500 munkahely megőrzésére vállal kötelezettsége.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!