Fejlesztés

2021.12.17. 11:17

Tanyavillamosítás kezdődik Baracson

Három tanya villamosítása, illetve a víz- és szennyvíztisztító rendszerének kiépítése valósul meg Kunbaracson. A beruházás költségeit pályázati forrásból, valamint az önkormányzat és az ott élők önerejéből finanszírozzák.

Gulyás Sándor

Az áramra váró Szentkúti Szilveszter (jobbra) és Szabó László önkormányzati képviselő. Fotó: Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

A település nagyon elmaradt a tanyavillamosítás terén. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan lehetősége volt a községnek – tanyavillamosítás jogcímen – az elmaradott településrészek ez irányú fejlesztésére. Támogatási keret a megyei önkormányzat forrásaiból, az áramszolgáltató által biztosított magasabb fejlesztési kedvezmény, illetve kormányzati forrásaiból volt felhasználható. 

– Kunbaracs több alkalommal is neki futott ezen hálózatok fejlesztésének, több-­kevesebb sikerrel. A mai napig is sajnos maradtak olyan településrészek, ahol az elektromos hálózat elérése nem lehetséges. Önkormányzatunk – élve a Vidékfejlesztési Program kínálta lehetőséggel – három tanya villamosítására, víz- és szennyvíztisztító rendszer építésére pályázott, és nyert 23 millió 450 ezer forint vissza nem térítendő támogatást, 85 százalékos támogatási intenzitással. A pályázathoz szükséges önerőt a tanyatulajdonosok vállalták magukra – mondta el hírportálunk érdeklődésére Szabó László önkormányzati képviselő. 

Az elbírálási időszak elhúzódása nem várt problémát okozott, mivel közben duplájára nőttek a villamos hálózat kiépítésének költségei. 

– A megemelkedett költségeknek nem igazán örültek a tanyatulajdonosok, ám ennek ellenére vállalták, hogy kifizetik a beruházás rájuk eső részét. Az önkormányzat az ötvenszázalékos önerőt már megkapta. A víz- és szennyvíztisztító rendszer építése így rövidesen megkezdődik, a villamosításra azonban még várni kell. A szolgáltató az árajánlatban ugyanis tizenhét hónapos kivitelezési időt vállalt. A sikeres megvalósítást követően azonban elmondható lesz, hogy nemcsak a három ingatlantulajdonos lesz a haszonélvezője a fejlesztésnek, a környékbeliek is sokkal könnyebben rácsatlakozhatnak a hálózatra. A fejlesztéssel a tanyavilágban élők életkörülményeit, az állandó ott lakáshoz szükséges feltételeket sikerül javítani. Csillapítani az elmúlt rendszer tudatos tanyapusztításának hatásait és a fiatalok részére csábítóvá tenni a mezőgazdasággal kapcsolatos életmódot – tette hozzá Szabó László.

Húsz éve várnak az áramra

A kunbaracsi tanyán gazdálkodó Szentkúti család közel húsz éve próbálkozik a villamos áram bevezettetésével, amit végre sikerül megvalósítani. – Az elektromos áram megléte létfontosságú számunkra gazdaságunk fejlesztéséhez, mert akkumulátorral, generátorral nagyon nehéz boldogulni. Magam azt tervezem, hogy kiköltözöm a tanyára és egy új házat építek – fogalmazott az állat- és növénytermesztéssel foglalkozó fiúgyermek, Szentkúti Szilveszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!