Ingatlanpiac

2021.12.23. 19:50

Bács-Kiskunban nőtt a lakásépítési kedv

Az év első felében 69 lakás szűnt meg Bács-Kiskunban. Az országos élénküléssel párhuzamosan ugyanakkor a megyében is emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv.

Barta Zsolt

Az új otthonok harminchat százalékát családi házas formában adták át

Forrás: Illusztráció/MW-archív

Fotó: Török János

A lakásépítések országosan 2016 óta tartó felfutásának részeként 2021 első fél évében Bács-Kiskun megyében 21 százalékkal (országosan 13 százalékkal) nőtt az épített lakások száma az előző év azonos időszaki magas bázishoz képest. Június végéig 424 lakást vettek használatba megyénkben, melyek több mint háromnegyede a megyeszékhelyen, míg 15 százaléka a kisebb városokban, a fennmaradó részük pedig községekben épült.

Június végéig 424 lakást vettek használatba megyénkben, melyek több mint háromnegyede a megyeszékhelyen, míg 15 százaléka a kisebb városokban, a fennmaradó részük pedig községekben épült.

 A megyei szintű növekedés a megyeszékhelyen kivitelezett lakásberuházások élénküléséből adódott, ugyanakkor a többi városban és a községekben az egy évvel korábbinál kevesebb lakást vettek használatba. Az új lakások csaknem kétharmadát a vállalkozások, a maradék 37 százalékát természetes személyek építették. Az előbbi kör több mint háromszorosára bővülő építkezései élénkítették a megyei lakásépítési piacot, melyet az utóbbiaknál regisztrált visszaesés jelentősen ellensúlyozott. 

Az új otthonok 64 százalékát többszintes, többlakásos épületben, míg 36 százalékát családi házas formában adták át.

 Az előző év azonos időszakinál 2,4-szer több lakást vettek használatba többszintes, többlakásos épületben, ezek építése volt a megyei bővülés motorja. Emiatt az új lakások átlagos alapterülete (80 négyzetméter) némileg elmaradt az országos átlagtól (83 négyzetméter) és harminc százalékuk épült 4 vagy annál több szobával. 

Az év első felében 69 lakás szűnt meg Bács-Kiskunban, háromszor annyi, mint egy évvel korábban. Az országos élénküléssel párhuzamosan a megyében is emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv. 

A 2021 első fél évében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (470) az előző év azonos időszaki alacsony bázis másfélszeresére nőtt, a két évvel korábbitól azonban némileg elmaradt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!