duna-tisza köze

2021.09.21. 11:00

Késett a szüret

Dél-Pest megye szőlőhegyein a tavaszi fagyos időjárás átütemezte a szüret kezdetét. A termesztők legalább két héttel későbben kezdhették el idén a fürtök szedését.

Miklay Jenő

A szőlőtőkék lombjának fejlődését, a terméskezdemények kialakulását hetekig késleltette a tartósan időző tél, az augusztus végén beköszöntő hűvös időjárás pedig gátolta az érést. A kistérségben jelentős, igen korainak számító Irsai Olivér fajta betakarítását más években rendszerint augusztus 20-ra befejezték, idén azonban csak szeptember első hetében tudták elkezdeni ezt a munkát.

Azóta végére járnak immár a Nagykőrös, Csemő, Törtel, Cegléd környékén szintén jellemző cserszegi fűszeres szüretének is. Több szőlős gazdaságban egybehangzó a termesztők véleménye: az eddig leszedett termésmennyiség és minőség tekintetében jónak mondható. Remélik a gazdák, hogy hosszú, száraz ősz kíséri majd a későbbi fajták szüretét is. Ha kívánságuk szerint válik valóra az időjárás, vélhetően idén sem lesz gondjuk a kistérség jó évjáratúnak prognosztizált új borai értékesítésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!