idegenforgalom

2021.08.23. 11:30

Nem tért magához a kalocsai turizmus

Csökken a lehorgonyzott szállodahajók száma Kalocsán. A probléma összetett, és nem lehet csak a világjárványt okolni érte. Ha minden így folytatódik, alapvető személyzet sem marad az idegenforgalom kiszolgálására.

Gábor János

A korábbi évekhez képest csökken a lehorgonyzott szállodahajók száma Kalocsán

Fotó: Gábor János

A 2020-as év mélyrepülése után legfeljebb az utazási irodák életben maradására elég az idei nyár enyhe élénkülése. Amíg 2019-ben még több mint négyszáz szállodahajó horgonyzott le a Duna kalocsai kikötőjében, a számuk idén a százat sem éri el. A visszaesésért csak részben felelős a tavalyi lezárás, hiszen a turisták lemorzsolódása korábban kezdődött. Emiatt szinte teljesen eltűnt a szegmensben dolgozó helyi munkaerő, ami hosszútávon is béníthatja a turizmust.

– Talpon van a kalocsai idegenforgalom, de komoly probléma, hogy elment egy csomó buszsofőr és feladta a szakmát az idegenvezetők egy része is. Ez nem az idei szezonban okozza a legnagyobb gondot, hanem a jövő éviben fogja, amikor a mostaninál jóval több turista érkezése várható – vetítette előre a Kalocsa-Gold Tours Utazási Iroda vezetője. Márkus Kata elmondta azt is, hogy a két évvel ezelőtti 400–450 hajó után sokk érte a helyi turizmust, amikor a teljes 2020-as esztendőben mindössze 15 kikötést regisztráltak. Az idei év sem a nagy visszatérésről szól, hiszen a szezon végén körülbelül hatvan szállodahajónál fog megállni a mérleg.

Az a 2019-es eredményhez képest 80–90 százalékos zuhanás. Hiába kevesebb a feladat, még így is nehéz elegendő dolgozót találni. Előfordult, hogy Pécsről kölcsönöztek munkatársat, mert három buszra kellett idegenvezető, és Kalocsán mindössze kettő ért rá. Sürgős szükség lenne tehát egy új generáció kinevelésére, például tanfolyamok indításával

A visszaesés elsődleges oka a járvány, ugyanakkor az érsekségi beruházások már jóval korábban kikezdték az idegenforgalmat –

vélekedett az irodavezető, hozzátéve: hiába volt meg minden jó szándék a helyi utazásszervezőkben, ha a kalocsai túra nem csak tőlük függ, hanem például budapesti partnervállalkozásoktól is. Ők időnként végiglátogatják a programjukban feltüntetett attrakciókat, és ha azok az évek óta építési területként lezárt Szentháromság térhez hasonlóan nincsenek látogatásra alkalmas állapotban, egyszerűen kiveszik az útitervből, majd keresnek helyette mást. Az érsekség intézményei már a koronavírus előtt áldozatul estek ennek a gyakorlatnak, és húzták magukkal a többi kalocsai látványosságot.

Mostanra ott tartunk, hogy a turistákat csak átviszik a városon Révbérpuszta vagy Bakodpuszta felé, majd indulnak velük Pécsre. Pedig már lényegében minden látogatható, aminek örülni kell, de a visszakapaszkodás sokáig fog tartani. Már ha nem kell még egy évet lezárásokkal tölteni, mert az már két vállra fektetné, nem csak a kalocsai, hanem az országos idegenforgalmat is – mondta a szakértő.

Márkus Kata hangsúlyozta: Kalocsa hatalmas hátrányba került, és a várva várt felíveléshez nagy szükség lenne a térfelújítás mihamarabbi lezárására, illetve a város intenzívebb reklámozására. Például turisztikai konferenciákon és kiállításokon. A szálláshelyek számát ugyancsak duzzasztani kell, mert jelenleg egyéni látogatókat is nehéz elhelyezni, nemhogy egy egész busznyi turistát. Amíg nincs elegendő szálloda, addig az utazási irodák sem szerveznek Kalocsára többnapos programot, és ezzel mindenki nagy bevételtől esik el, sőt, az attrakciók fejlesztésének sincs sok értelme, hiszen hiába válnak szebbé és modernebbé, ha nem lesznek kihasználva.

A korábbi évekhez képest csökken a lehorgonyzott szállodahajók száma Kalocsán
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!