Vendégek vannak, a munkaerő viszont hiányzik az éttermekből

Sokan elhagyták a vendéglátóipart és más munkakörökben kerestek állást.

Barta Zsolt

Bukarest, 2020. június 1. Tengeri ételek görög stílusú éttermének terasza a bukaresti Óvárosban 2020. június 1-jén, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként a hatóságok engedélyezték a vendéglátóhelyek teraszainak kinyitását Romániában. MTI/EPA/Robert Ghement

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Robert Ghement

A járvány miatt sokan elhagyták a vendéglátóipart. Olyan munkahelyet kerestek, amelyet nem befolyásolhat egy esetleges negyedik hullám.

– Vendégek vannak, viszont személyzet alig. Egy szakáccsal dolgozunk, akinek így nagyon sok a munkája. A pincérek közül is többen munkahelyet váltottak. A Covid miatti bizonytalanság okán a dolgozók egy része olyan helyen talált munkát, ahol a járvány miatt nem lesz bezárás – nyilatkozta Kothencz Karolina, a kiskőrösi Thermál Étterem üzletvezetője.

Kecelen a Fürtös Étterem tulajdonosa, Borbényi László is megerősíti kiskőrösi kolléganője szavait. Hozzá is eljutottak azok a hírek, amelyek szerint sok jó szakember, félve a jövő miatti bizonytalanságtól, máshol próbál szerencsét. A nyitás óta felpörgött a keceli étterem forgalma, de a családi rendezvények kisebbek, az emberek visszafogottabban költekeznek, mondta a cégvezető. Hozzátette, hogy az éttermi kiszállítás-elvitel megnőtt, azonban attól tart, hogy a korábbi 5 százalékos – igen kedvezményes – általános forgalmi adó visszaállítása 27 százalékra sokak kedvét elveszi a rendelések le­adásától.

Az Akasztói Halascsárda dolgozói közül nem mentek el a bezárás során. Szabó József tulajdonos azt nyilatkozta, hogy állami segítséggel hat hónapig biztosították a bérüket. A nyitás után rengetegen mennek az étterembe, ha valaki vasárnap akar ebédelni, akkor például már két héttel korábban kell helyet foglalnia. A családi rendezvények minden hétvégéjüket lekötik, igaz, húsz százalékkal kevesebb a vendég ezeken, mint korábban voltak. A jövő évre még tud időpontot adni annak, aki jelentkezik, de már csak egy hétvége üres, mondta Szabó József, majd hozzátette: minden kollégája felvette az oltásokat a cégénél, ő pedig a harmadikra vár, amelyet egy hónap múlva szeretne megkapni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!