galériával

2021.06.19. 21:01

Szombaton nyitották meg a kiskőrösi agrárexpót

Kiváló magyar élelmiszereket kóstolhat és vásárolhat, aki vasárnap ellátogat Kiskőrös főterére. Szombaton nyílt meg a XII. Duna-Tisza közi Agrár Expó, amelyen Font Sándor az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke és dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára mondott ünnepélyes köszöntőt.

Barta Zsolt

A magyar kistermelők által készített élelmiszer kiváló minőségű. Erre a megállapításra juthat az a látogató, aki vasárnap ellátogat Kiskőrösre, hogy a főtéren, a hétvégén tizenkettedik alkalommal megrendezett Duna-Tisza közi Agrár Expó kiállítóinak portékáit megtekintse. Azonban jobb, ha a szemlélődő megkóstolja, és kikérdezi a kézműves termelőket. Az ízlelés során beszélgetésbe elegyedő vásárló érdekességeket is megtudhat a kiállítóktól, akik termékeivel a szuper, vagy a hipermarketek bevásárló szentélyeiben nem találkozhat.

Hogy miből is válogathat a vásárló? Sonkák, kolbászok, sajtok, többféle szaladgálós rétes, szörpök, házi készítésű lekvárok, kézműves édességek, homoktövis és gyógynövény termékek, mézek, gyümölcslevek, hagyományos magyar cipók, természetes ételízesítők, teák, borok, sörök és egyéb termékek várják a látogatót.

Hogy miért is van szükség az ilyen bemutatkozókra? Azon kívül, hogy egy jó program, a vásárló megismerkedhet a kézműves élelmiszergyártókkal, akikkel érdemes hosszú távú kapcsolatot kiépíteni. Erre hívta fel a figyelmet Domonyi László Kiskőrös polgármestere az expó szombat délelőtti megnyitóján. A rendezvény üzenete az, hogy igazi egészséges hazai élelmiszert fogyasszunk, melynek eredményeként egészségesebben élhetünk.

Fotó: Barta Zsolt

A polgármester hangsúlyozta, hogy 2022. szeptember 1-én indul a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára szervezett egy éven át tartó megemlékezési programsorozat. Kiskőrös ebben kiemelt szerepet kap. Hangsúlyozta, hogy a gasztronómia megjelenik az évfordulón. Petőfi gasztronómiával, Petőfi kávélikőrrel, és minden olyannal, készülnek, amely a költőhöz kötődik.

A polgármestertől Font Sándor országgyűlési képviselő vette át a szót. Szólt a kormány pandémia elleni védekezéséről. Hangsúlyozta, hogy a sikeres védekezésnek köszönhetően két hónappal hamarabb lehetett idehaza nyitni, az Európa Bajnokságon azért lehet a Puskás Stadionban telt ház, mert visszaszorulóban a járvány. Megemlítette, ha Nagy Britannia az ottani helyzet miatt nem vállalja a döntő megrendezését, akkor Budapest ennek a lehetőségét átveszi. Arról is szólt, hogy a hagyományos élelmiszertermelők közvetlenül találkoznak a vásárlókkal, amely egyben szinte logója a rendezvénynek.

Dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára is köszöntötte a kiállítókat és az érdeklődőket.

Hangsúlyozta a termelők kreativitását, szorgalmát, amely a vidék megújulásának a bizonyítéka Megjegyezte, számos kutatás bizonyította, hogy a magyar vásárlók egyre nagyobb része tudatosan vásárol, majd hozzá tette: a kormány a Közös Agrár Politika vidékfejlesztési pillérjén keresztül több mint négyezer milliárd forintot fordít a gazdálkodók támogatására, a vidék erősítésére. Kiemelte, hogy elsődleges feladat a magyar termékek arányának a növelése a hazai boltok polcain. A Nemzeti Élelmiszer Biztonsági Hivatal tavaly megismételte azt a hat évvel korábbi vizsgálatot, amelyet tíz élelmiszerláncnál folytatott le.

Csaknem negyvenezer termék részletes adatait rögzítették tizenhat hagyományos – hús, tojás, tej, liszt – árukategóriában, amelyben az ország önállóan is képes ellátni magát. Most a magyar termékek aránya 70 százalék, míg hat éve az arány a 80 százalékot közelítette.

A legnagyobb veszteség a nagy hozzáadott termékkategóriában ért bennünket. Például a sajtok, a sonkák, vagy akár a joghurtok fele külföldi termék. Ez szembesítette a kereskedelmet és a termelést a lemaradással és a hiányosságokkal. Egyben támpontot is nyújt a kormánynak a támogatások célzott elhelyezésére. Az élelmiszeripar támogatás keretében 2021-2027 között a kormány 750 milliárdot fordít a szektor támogatására majd, mondta a helyettes államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!