Sole-Mizo Zrt.

2021.05.23. 11:25

Több milliárd forintból valósultak meg fejlesztések a bácsbokodi cégnél

Két pályázatból, valamint tulajdonosi hozzájárulásból, összesen több mint hárommilliárd forintból sikerült az elmúlt években nagymértékű beruházásokat megvalósítani a Sole-Mizo Zrt. bácsbokodi üzemében. Ezek közül a legjelentősebb a közel 1,7 milliárd forintos szennyvíztelepi beruházás volt.

Márton Anna

Jelenleg 350 fő dolgozik a bácsbokodi üzemben, ahol sok munkafolyamatot nem lehet automatizálni

Fotó: Márton Anna

Az utóbbi három évben megvalósuló, több mint 3 milliárd forint értékű fejlesztések egy része technológiai eredetű volt a Sole-Mizo bácsbokodi üzemében. Új sajtgyártó vonalat alakítottak ki, új sajtkádakat és szűrőberendezéseket vásároltak, hogy a melléktermékek teljes körű feldolgozása és ezáltal a környezettudatos működés biztosított legyen. Megújult a vízkezelő rendszerük, melynek a próbaüzeme még folyamatban van.

– Erre a megnövekedett termelési volumen miatt volt szükségünk, hiszen a régi rendszerrel nem lehetne a megfelelő mennyiségű és minőségű vizet biztosítani a gyártáshoz

– tudtuk meg Lakatos Ferenc üzemigazgatótól, aki 2020 szeptembere óta dolgozik a Sole-Mizo Zrt. bácsbokodi üzemében. – Továbbá egy új szennyvízkezelő rendszert is kiépítettünk, melynek a próbaüzemén már túl vagyunk, és jelenleg a használatbavételi engedélyre várunk. Az üzem számára korábban nehézséget okozott a szennyvízkezelés, de így ez hosszú távra megoldódott. Tavaly nyáron lezárultak az előző három év beruházásai, megtörténtek az üzembe helyezések.

Volt egy energetikai és egy technológiai fejlesztés is a cégnél. A legnagyobb a szennyvíztelepi beruházás, ami közel 1,7 milliárd forintból valósult meg. A próbaüzem tavaly szeptemberben kezdődött és idén márciusban fejeződött be.

– A használatba vételi engedélyezési eljárást elindítottuk, és most várjuk a fejleményeket. A próbaüzem alatt nem volt semmilyen probléma. A szennyvizünk teljes mennyiségét nagyon jó minőségűre dolgozta fel a rendszer, a lekezelt víz élővízbe bocsátható, aminek a megfelelőségét nem kifogásolta sem a hatóság, sem az üzemeltető. A kollégák azt jelezték – és én magam is láttam –, hogy a bőséges, jó minőségű víz miatt változatosabbá vált az élővilág a vízfolyásban, megjelentek a vadkacsák és a megemelkedett vízmennyiség kristálytiszta a szomszéd településeken is – mondta el Kun Attila üzemigazgató-helyettes, aki hozzátette:

– A szennyvíztelepnél is az a cél, hogy minél kisebb terheléssel üzemeltessük, a fejlesztéseinknél törekszünk a környezeti terhelés további csökkentésére.

A fejlesztésekkel a mennyiségi termelés növelését célozzák meg, de emellett stabilan tudják tartani az alkalmazottak jelenlegi létszámát. Szezonálisan mindig van létszámnövekedés az üzemben, ami a grillsajtgyártás időszakára, azaz az év első felére tehető, ennek ugyanis nagy a kézimunkaigénye. A termék igen népszerű a fogyasztók körében és már meg is indultak a szezon előtti beszállítások.

Jelenleg 350 fő dolgozik a bácsbokodi üzemben, ahol sok munkafolyamatot nem lehet automatizálni
Fotó: Márton Anna

Jelenleg 350 fő dolgozik az üzemben, ahol sok munkafolyamatot nem lehet automatizálni, így a kézimunka szerepe jelentős. A munkatársak között több a hölgy, és diákokat is foglalkoztatnak. A cég segíti a fiatalokat abban, hogy megismerjék a munka világát, nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre és ha valaki úgy gondolja, hogy szeretne itt dolgozni az iskola után, akkor szívesen várják őket vissza.

– A kollégák 90 százaléka a környező településekről – Bácsbokod, Bácsborsód, Bácsalmás, Baja – érkeznek, de néhányan messzebbről ingáznak – mondta Kun Attila.

Kun Attila a beruházásból megvalósult ultraszűrő berendezést mutatja be

Mint megtudtuk, új ultraszűrő vonalat is kialakítottak, mely egy olyan berendezés, ami mindent kiszűr a vízen kívül a melléktermékként kezelt savóból. Az így keletkezett, hozzávetőlegesen 150 köbméter tiszta víz újra felhasználható, például mosásokhoz és egyéb technológiai folyamatokhoz.

– A bácsbokodi üzem életében egy nagyon fontos mérföldkő, hogy már prémium minőségű trappista sajtot is tudunk készíteni, ami többek között a beruházásoknak is köszönhető. Ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az E-szám-mentes termékek, ami annyit jelent, hogy a gyártás során nem használnak fel adalékanyagot– fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Csökkentik a szennyvizet

Az új szennyvíztisztító napi szinten 1200 köbméter szennyvíz bebocsátására képes, mely 1500 köbméterig bővíthető jelenleg. A kapacitása 70 százalékát használja ki jelenleg a Sole-Mizo bácsbokodi üzeme. A cégnél bíznak abban, hogy a technológiai fejlesztésekkel a kibocsátott szennyvízmennyiséget csökkenteni tudják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!