dunavecse

2021.05.24. 11:25

Saját erőből építette fel a családi vállalkozását Szellák János

A dunavecsei Szellák János tanárként kezdte pályafutását, huszonhét éve profilt váltott, megalakítva családi vállalkozását. Négyhektáros birtokán vágott fűszernövényeket termeszt, közel húsz éve az egyik hazai üzletlánc a Metro legelismertebb beszállítóinak egyike.

Gulyás Sándor

A dunavecsei Szellák János a család segítsége és dolgozói szorgalma nélkül nem lehetett volna sikeres

Fotó: Gulyás László

Szellák János szüleitől sajátította el a növénytermesztés fortélyait. A megszerzett tudást csak később, a tanári pálya elhagyása után kamatoztatta.

– Műszaki szakoktatóként dolgoztam, mellette matematikát és fizikát tanítottam. A hivatásomat nagyon szerettem, ám az ebből származó jövedelem nem volt elegendő a boldoguláshoz. Huszonhét éve alakítottam meg a családi vállalkozásomat. Akkoriban a megtermelt zöldségeinket a nagybani piacon értékesítettük, később több áruházláncnak is szállítottunk termékeinkből. Közel húsz éve lettünk a Metro Áruházlánc partnere. Fő profilunk a petrezselyemzöld, fodros petrezselyemzöld, zellerzöld, kaporzöld. Az indulás után nem sokkal szembesültünk az egészségügy és élelmezés támasztotta előírásokkal.

– Az együttműködés követelményei megtanítottak minket arra, hogy miként lehet tovább javítani a folyamatokon és a technológián. Ennek jegyében hoztuk létre modern csomagolóüzemünket, amit saját erőből építettünk fel, ahogyan a vállalkozásunkat is

– mondta el hírportálunknak Szellák János.

A dunavecsei családi vállalkozó mindig is a minőséget, nem pedig a mennyiséget helyezte előtérbe, a magok elvetésétől kezdve a termékek kiszállításáig bezárólag. Fontos számára a fogyasztók egészsége, ezért csak nagyon indokolt esetben használ permetezőszereket.

– Munkánkat nagy odafigyeléssel és lelkiismeretesen végezzük, az így megtermesztett zöldfűszereinket nyugodt szívvel tudjuk ajánlani bárki számára. Büszkén elmondhatom, hogy termékeink európai színvonalúak, öt éve már csak ezrelékes minőségi problémáink vannak. Az idei évre elért oda üzemünk, hogy kiértékelése 99,2 százalékos lett, ami nagyon nagy dolog. Munkánkat nemzetközi szinten is elismerik, több alkalommal kaptunk pozitív visszajelzést partnereinktől, hozzáértő szakemberektől, illetve ami a legfontosabb, a fogyasztóktól, akik ragaszkodnak termékeinkhez. A legemlékezetesebb talán az áruházlánc németországi képviselőjének látogatása volt, aki eljött hozzánk, hogy megtekintse gazdaságunkat. A látottak alapján arra biztatott, hogy érdemes tovább folytatni tevékenységünket – tette hozzá büszkén a dunavecsei vállalkozó.

Szellák János vállalkozása sikerét a hatalmas akaraterőnek, az odafigyelésnek, a tisztességnek, a növények iránti szeretetnek tudja be, amit sikerült átadnia gyermekinek és alkalmazottjainak egyaránt.

– A fűszernövény-termesztés egész embert kívánó, rendkívül nehéz tevékenység, de megéri vele foglalkozni. Az eredményességhez szükség van a megfelelő háttérre. Nagyon sokat köszönhetek a családom tagjainak, hogy türelmesek és segítőkészek, alkalmazottjaimnak pedig a kitartó szorgalmáért – emelte ki Szellák János.

A dunavecsei Szellák János a család segítsége és dolgozói szorgalma nélkül nem lehetett volna sikeres
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!