alkatrészhiány

2021.04.22. 13:30

Több mint másfél hétre leállt a kecskeméti Mercedes-gyár

Szerkesztőségünk úgy értesült, hogy szerdán reggel leállt a kecskeméti Mercedes-gyár, és egészen május 2-ig szünetel a termelés, alkatrész hiánya miatt.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Dolgozóktól származó információink szerint egy szenzor beszállításában mutatkoznak nehézségek, és emiatt kell szüneteltetni a termelést. Kerestük a gyárat már kedden, tájékoztatást későbbre ígértek. A leállás tényét a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH) nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta.

A Világgazdaság közben arról ír, hogy a Mercedes-Benz kénytelen 18 500 németországi dolgozójának csökkenteni a munkaidejét, mivel a globális csiphiány miatt vissza kell fognia a gyártási kapacitásait is. A cikk szerint a brémai és a rastatti üzemek érintettek, a rövidítés április utolsó hetére vonatkozik a jelenlegi tervek alapján.

Három leállás is volt az elmúlt egy évben

Mint arról korábban beszámoltunk, a koronavírus járvány miatt tavaly márciusban a Daimler AG úgy döntött, hogy megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén. Az intézkedés érintette a Mercedes-Benz kecskeméti gyárát is, ahol a legtöbb területen felfüggesztették a munkát 2020. március 20-tól, és a termelés csak öt hét múlva, április 28-tól indult újra fokozatosan.

Augusztusban egy hétre ismét leállt a gyár: augusztus 20-a csütörtökre esett, 21-e pedig pihenőnap volt, és kihasználva nemzeti ünnep körüli hosszú hétvégét egy hétig a gyártás szünetelt. A gyár akkor azt közölte, hogy ezzel figyelembe veszik a munkatársak szabadságtervezési igényeit, másrészt ezeken a napokon karbantartás zajlott.

December 18-tól megint szünetelt a gyártás. Az üzemben minden télen, a karácsonyi szabadságolási időszakban átépítési és karbantartási munkálatokat végeznek, melyekkel a gyár felkészül a következő termelési évre. A cégtől azt a választ kaptuk, hogy most télen „valamivel átfogóbb átépítésekre kerül sor”, ezzel indokolták az egy hónapra, január 17-ig tervezett termelési szünetet. Egyébként a leállás előtt pár nappal jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Christian Wolff gyárigazgató, hogy 2021 őszétől a kecskeméti Mercedes-üzem Magyarországon elsőként megkezdi a tisztán elektromos hajtású autók gyártását.

Január közepén aztán ugyan újraindult az autógyár, de pár nap múlva megint leállt, és január 20. és 30. között ismét nem folyt termelés. Az MBMH megkeresésünkre ezúttal arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy egyes félvezető komponensek terén jelenleg világszerte beszállítói nehézségek tapasztalhatók az alkatrészellátásban. Hangsúlyozták, a Mercedes-Benz gyárainak nagyfokú rugalmassága lehetővé teszi, hogy a termelési programban ilyenkor szükséges módosításokat rövid időn belül végrehajtsák, és a kecskeméti gyár termelési programját is az aktuális beszállítói helyzethez alakítják.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!