rügykár

2021.04.10. 20:00

Jéggel védik a gyümölcsfákat a fagyoktól Félegyházán

Az egész éjszakát a fagy elleni védekezéssel töltötték a szakemberek a Kiskunfélegyháza határában található kajszibarack-ültetvényen. Több védekezési módszert is bevetettek, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy sikerült-e megóvni a virágzó gyümölcsfákat az elfagyástól. Péntek hajnalban mínusz 5,5 Celsius-fok volt.

Vajda Piroska

Fagyvédelmi öntözéssel igyekeznek megóvni a kajszibarack-ültetvényt Kiskunfélegyházán

Fotó: Vajda Piroska

Tavaly tavasszal is hatalmas kárt okozott a fagy a hazai gyümölcsösökben, az elmúlt napok szélsőséges időjárása és az éjszakai fagyok miatt azonban idén is jelentős veszteségre számítanak a termelők. Buszlai István, a kiskunfélegyházi Marillen Gyümölcsfeldolgozó Kft. ügyvezetője tíz munkatársával együtt már egymás után a harmadik éjszakát töltötte a gyümölcsösben. A pénteki volt a hetedik alkalom, amikor védekezni kellett a fagy ellen.

Március második felében kezdődött a védekezés, akkor mínusz 4 fok körüli hőmérséklettől kellett óvni a teljes virágzásban lévő kajszibarackost – nyilatkozta a baon.hu-nak Buszlai István. Mint elmondta, idén több módon is védekeztek. Így például szalmabálákat vásároltak, melyeket a gyümölcsösben szétszórva helyeztek el.

Ha nulla fok alá csökken a hőmérséklet, akkor az előre belocsolt bálákat meggyújtják és folyamatosan locsolják.

Általában éjfél körül kezdik a fagyvédelmet, ami reggel nyolcig tart, hiszen napfelkeltekor van a leghidegebb.

– Ha szerencsénk van, akkor ezt a párás füstöt éppen a gyümölcsfák felé viszi a szél és ezáltal a fagyhatás mérsékelhető – részletezte Buszlai István.

Mint mondta, a korábbi években paraffingyertyákkal védekeztek. Minden fa mellé kell egy paraffingyertya, ami azonban csak nyolc órán keresztül működik és közel háromezer forintba került, ezért nagyon ügyelni kell arra, hogy mikor gyújtsák meg és mikor oltsák el. Ez egy drága védekezés, ezért takarékoskodni kell a gyertyával. Tavaly 3,5 millió forintot költöttek csak gyertyákra.

A kecskeméti 40 hektáros gyümölcsösükben pedig 13 millió forint ment el erre a célra.

Ez annyira drága, hogy a tavalyi magas barackár mellett sem térült meg, ezért kezdték el idén a szalmabálás védekezést. Eddig csaknem 300 bálát vásároltak – sorolta Buszlai István.

Fotó: Vajda Piroska

Azt is hozzátette, hogy mivel nem tudják a teljes gyümölcsöst ezzel a módszerrel védeni, beindították a mikroszórófejes öntözőrendszert is. Ez az úgynevezett fagyvédelmi öntözés. A kijuttatott víz a fagy hatására a környezetében hőt ad le, ami megvédi az ültetvényt. A későbbiekben viszont már a faágakra fagyott jég szigetel és védi a fagytól a növényeket. Bár a jégbe fagyott gyümölcsös látványa elég ijesztő, de a jég nem engedi nulla fok alá csökkenni a bibe hőmérsékletét – avatott be a szakmai részletekbe az ügyvezető, aki azt is hozzátette, hogy az öntözéses fagyvédelem egyik hátránya, hogy később nagyobb eséllyel támadja meg a kajszit a monília.

Buszlai István azt is elmondta, ilyenkor folyamatosan figyelik a meteorológiai előrejelzéseket, és állandóan elemzik a közelükben található meteorológiai állomások friss adatait.

Nagypéntekre nem mutattak fagyot az előrejelzések, így nem készültek a védekezésre, de sajnos mégis jött a fagy, mínusz 4 fok volt hajnalban, ami visszafordíthatatlan károkat okozott. Ezt a rügyvizsgálatok is alátámasztják. Buszlai István eddig négy alkalommal végzett rügyvizsgálatot, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a hat legkorábbi fajta kajszibarack már biztosan nem terem idén. A többit még nem tudják, csak bizakodnak. Féltik a szilvaültetvényt is, ami épp teljes virágzásban van. A meggy szerencsére még nem virágzik, ott még van remény.

Fagyvédelmi öntözéssel igyekeznek megóvni a kajszibarack-ültetvényt Kiskunfélegyházán
Fotó: Vajda Piroska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!