érsekhalma

2021.04.14. 13:38

Érdeklődnek a bioszőlőmag-őrlemény iránt

Mint azt Gonda János biogazdász elmondta, a koronavírus-járvány idején megnőtt a kereslet e termék iránt is, hiszen egyre többeket foglalkoztat a kérdés, hogy milyen természetes anyagok segíthetnek elkerülni a vírust.

Márton Anna

Gonda János biogazdász a köves malommal

Fotó: Márton Anna

A tapasztalatok szerint a keringési rendszerre kitűnő hatással van és a szervezetben lévő gyulladásokat is látványosan csökkentheti a bioszőlőmag-őrlemény. Mint azt Gonda János biogazdász elmondta, a koronavírus-járvány idején megnőtt a kereslet e termék iránt is, hiszen egyre többeket foglalkoztat a kérdés, hogy milyen természetes anyagok segíthetnek elkerülni a vírust, illetve milyen vitamint, milyen étrend-kiegészítőt érdemes fogyasztani az immunrendszer erősítése céljából.

Olyan időszakot élünk, amikor többeket foglalkoztat az egészséges életmód, mindenki odafigyel arra, hogy mit tehet az immunrendszere erősítése érdekében, milyen étrend-­kiegészítőt fogyasszon.

Gonda János érsekhalmi biogazdász határozottan állítja, hogy megnőtt az érdeklődés a bio­szőlőmag-őrleménye iránt. Számtalan visszajelzést kapnak a bioszőlőmag-őrlemény hatásairól. A fogyasztók közül azok a leghálásabbak, akik régóta fennálló betegség után tapasztalják az őrlemény jótékony hatását. Ilyenkor ujjongó e-maileket, hívásokat kap a biogazdász, aki az országban elsőként kezdte a bioszőlőmag-őrlemény gyártását.

– Két dologra látványosan hat: elsőként a keringési rendszerre, a vérrendszeren belül a keringés perifériáján, ott ahol az oxigéncsere történik, a benne lévő molekuláknak köszönhetően megjavul. Ha a testünkben a sejtjeink több oxigént kapnak, azonnal jobban működik minden részünk, az izmaink, az idegrendszerünk, mindenünk. Fittebb lesz az ember, a fáradtságot elfelejti, vagy majdnem. A másik nagyon fontos hatása a rendkívül komoly gyulladásgátló hatása. Ezt saját tapasztalatból mondhatom, még begyulladt fog esetén is segített – részletezte Gonda János.

Már 22 éve biogazdálkodik 20 hektáron a Gonda család Érsekhalmán. A gazdaság kétharmad része kékszőlő-ültetvény, ennek a leszüretelt magját mentik ki , megőrölik és szőlőmagőrleményként értékesítik. A gazdálkodótól megtudtuk, hogy bármelyik szőlő alkalmas őrleménykészítésre, de a beltartalmi értékek között nagy a különbség. Általában a fehér szőlő magjában kevesebb antioxidáns található, mint a kék szőlő magjában. Több tényező befolyásolja a szőlőmagőrlemény minőségét, a szőlőfajtán kívül a feldolgozás technikája és nagymértékben az őrlemény készítésének technológiájától is függ.

– Ha nem figyel oda az ember a feldolgozásnál, akkor a szőlőmagőrlemény meglévő értékeit csak csökkenteni tudja. Az a lényeg, hogy amikor a szőlő bogyóját kipréseljük, a must elválasztódik a szőlőtől, akkor azonnal el kell különíteni a törkölyből a magot, megtisztítani és megszárítani, azért hogy ne tudjon megpenészedni. A megtisztított, megszárított magot őrlés nélkül tároljuk, addig nem változik a minősége. Olyan ritmusban szoktam őrölni a köves malommal, amilyen ritmusban jönnek a megrendelések. Tulajdonképpen teljesen önállóan sikerült kialakítani ennek a technológiáját, mert máshonnan nem volt lehetőségem tapasztalatokat szerezni. Először mindig kicsiben próbáltam ki, ha ez működött, akkor áttértem a nagyobb teljesítményű malomra. A kezdetektől a köves malomhoz azért ragaszkodtam, mert a magas fordulatszámon működő őrlőberendezések mind fém alkatrészeket tartalmaznak, a működés során ezek is kopnak, és ott már a fémionok befolyásolják a késztermék minőségét – mondta Gonda János.

Hozzátette, hullámzó az emberek érdeklődése a szőlőmagőrlemény iránt. Amikor kicsit több szó esik a tudatos táplálkozásról, az egészségvédelemről, akkor több fogy belőle, egyébként meg kevesebb.

– Most több fogy belőle, mert mindenki odafigyel, hogy a Covid–19 vírust hogy tudja elkerülni, illetve foglalkoztatják az embereket az olyan kérdések, hogy milyen vitamint, milyen étrend-kiegészítőt fogyasszanak, úgyhogy jelenleg szárnyal az eladás – osztotta meg tapasztalatait Gonda János biogazdász.

Gonda János biogazdász a köves malommal
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!