pályázat

2021.03.21. 18:52

Napközi otthont építene Géderlak

A Magyar Falu Program romos házak vásárlására és bontására kiírt pályázati keretből nyert ötmillió forintot Géderlak.

Zsigmond Enikő

Egy romos ingatlan helyén épülhet fel az intézmény

Fotó: Zsigmond Enikő

Katona György polgármester hírportálunknak elmondta, kapóra jött településüknek ez a lehetőség, hiszen a falu központjában, éppen a rendezvénytér felé vezető úton áll egy régóta lakatlan, romos – egykor húsboltként is üzemelő – ház, amit az összeg egy részéből már meg is vásároltak.

– Nagyon régóta szerettük volna már ezt magunkénak tudni, de nagy összegű banki hitel terhelte, ami mára kezelhető méretűre csökkent. Nagyon jó helyen van, viszonylag nagy telken, két utca között, közel a bolt, a posta, a buszmegálló, a polgármesteri hivatal, az egészségház, szóval minden olyan szolgáltatás, melyek a majdani funkcióhoz fontosak. Ugyanis a későbbiekben nyugdíjasok napközi otthonát szeretnénk a helyén építeni – árulta el a jövő terveit a polgármester.

A ház korábbi statikai felmérése során kiderült, hogy többe kerülne a felújítása, mint egy új építése, ennek a pályázatnak a segítségével viszont nemcsak a ház megvásárlására, hanem az elbontás költségeire is nyertek forrást, ami – nagy házról lévén szó – nagyjából a nyert összeg felét jelenti, így ezt sem kell a saját költségvetésből fedezni.

– Látjuk, hogy a községben élő időseknek sokkal több gondoskodásra, ellátásra, társaságban töltött időre lenne szükségük. Ezért fogalmazódott meg bennünk az a gondolat, hogy szükséges lenne egy nyugdíjas otthont kialakítani, azonban a kormányzat jelenleg nem támogatja új, bentlakásos otthonok építését, így a cél most legalább egy napközbeni ellátást adó otthon, intézmény kialakítása. A házat még az idén, vállalkozó bevonásával elbontatjuk, a már üres telken kialakítunk addig egy kis rendezett zöldövezetet. A hamarosan megjelenő pályázati kiírások között pedig reméljük, találunk a napközi otthon felépítésére is lehetőséget – bizakodott Katona György.

Egy romos ingatlan helyén épülhet fel az intézmény
Fotó: Zsigmond Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!