bővítés

2021.02.04. 07:00

Új vizesblokkot és öltözőt is kialakítottak a kalocsai bölcsődében

Tizenkét állami férőhellyel bővült a Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéjének Zrínyi Miklós utcai intézménye. Az ötvenmillió forintos beruházás eredményeként plusz épületszárny építése nélkül tudtak megvalósítani egy új csoportszobát, a hozzá tartozó helyiségekkel.

Gábor János

Dr. Filvig Géza és Katus Györgyné az új csoportszoba átadóján

Fotó: Gábor János

A közel negyvenszázalékos bővülés tízezreket spórolhat azoknak a családoknak, amelyek eddig csak költségtérítéses gyermekfelügyeletet tudtak igénybe venni – hangzott el a szerdai átadón.

– Jelentős változáson ment át az intézmény a kapacitásnövekedéssel. Plusz egy államilag finanszírozott csoporttal, 12 fővel tudtunk bővíteni. Ez azt jelenti, hogy

mostantól nem 33, hanem 45 férőhelyen tudjuk fogadni a gyerekeket

– foglalta össze Katus Györgyné vezető óvónő.

– Folyamatosan hosszú várólisták voltak, és ha a szülőknek valamilyen nehézsége adódott, akkor a gyerekeket gyakran nem tudtuk felvenni, csak a fizetős helyekre. Mostantól kiegyenlítettebb ellátást tudunk biztosítani – jelentette ki.

Az intézményvezető elárulta: sok család tud majd spórolni a megszaporodott állami helyekkel, hiszen annak függvényében, hogy hány órára hagyták bent a kicsiket, eddig havi 30–40 ezer forintjukba került a gyermekfelügyelet, még kedvező óradíjak mellett is.

– A bölcsőde 2011 óta működik 33 fővel, ám demográfiai változások történtek: már több a gyerek, így mindenképpen bővítésben kellett gondolkodnunk – idézte fel dr. Filvig Géza polgármester.

Dr. Filvig Géza és Katus Györgyné az új csoportszoba átadóján
Fotó: Gábor János

– A Pénzügyminisztériumnak volt egy olyan lehetősége, amellyel csupán ötszázalékos önkormányzati önerővel lehetett bölcsődebővítésre pályázni. Eredményes volt a város, így ötvenmillió forintos fejlesztést tudtunk végrehajtani. A beruházás egy belső átalakítást, valamint az öltözőt és a vizesblokkot foglalta magában, illetve belső bútorzatot és játékokat is lehetett vásárolni a keretből – számolt be az átadón.

A városvezető úgy értékelte, hogy nagyon jelentős növekedést sikerült elérni, és a maga részéről a berendezéssel, a csoportszoba megjelenésével is elégedett. Hozzátette: a megnövekedett férőhelyszám még több családban teszi lehetővé, hogy az anyák visszatérhessenek a munkaerőpiacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!