gazdaságélénkítés

2021.02.06. 15:30

Tovább folytatják Kerekegyháza ipari területének fejlesztését

Az ipari parki projekt keretében múlt év végén elkezdődött a helyi gazdasági élet élénkítését szolgáló 2200 négyzetméteres ipari csarnok építése, melyet termelő és szolgáltató cégek számára kíván bérbe adni a város önkormányzata.

Gulyás Sándor

Az új csarnokba elsősorban helyi vállalkozásokat szeretnénk betelepíteni – mondta Kelemen Márk

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mediaworks

Két nagy fejlesztés valósul meg az idei évben Kerekegyházán, illetve több projekt előkészítésén dolgozik az önkormányzat. Folytatódik a város ipari területének fejlesztése, és megkezdődött a Kerekegyerdő Bölcsőde bővítése is.

– A koronavírussal kapcsolatos veszélyhelyzet a tavalyi évben jelentősen meghatározta, illetve átírta mindennapjainkat és terveinket. A járvány miatt többször újra kellett terveznünk költségvetésünket, ennek ellenére elmondható, hogy Kerekegyházán, az elmúlt évek tervszerű és takarékos gazdálkodásának köszönhetően, folytatódtak a fejlesztések. A prioritás a már elnyert és folyamatban lévő pályázatok, beruházások előkészítése és megvalósítása volt, melyek a terveknek megfelelően haladtak. A jelenlegi legnagyobb projektünk az ipari parkunk több célból történő bővítése, továbbfejlesztése, amely a gazdasági élet élénkítését hivatott szolgálni – fogalmazott dr. Kelemen Márk polgármester.

Az egyik a város 16 hektár területű ipari területének fejlesztése, mely a megyei Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert

közel 430 millió forint támogatásból és mintegy 65 millió forint önerőből valósul meg.

A 2200 négyzetméteres ipari csarnok felépítése mellett érinti a tűzivízhálózat, a közvilágítás és a villamos hálózat bővítését is.

– Az új csarnokba elsősorban helyi vállalkozásokat szeretnénk betelepíteni, de természetesen nyitottak vagyunk más cégek felé is. Az elsődleges cél Kerekegyháza gazdasági életének továbbfejlesztése, ami az iparűzési adó révén növeli az önkormányzat bevételét, további lehetőségeit, illetve lakosságmegtartó erővel bír. Ezt és az iskola-, óvoda-, bölcsőde-, út-, építésitelek- és egyéb fejlesztéseket stratégiailag egységes koncepció szerves részeiként kezeljük. Büszkén elmondhatom, hogy jó úton járunk, hiszen megnőtt az érdeklődés településünk iránt, az elmúlt években százas nagyságrendben gyarapodtak az új és felújított ingatlanok, valamint a lakosság lélekszáma is településünkön – emelte ki a városvezető.

A napokban megkezdődött a néhány éve átadott Kerekegyerdő Bölcsőde továbbfejlesztése is. Az intézmény új csoportszobával, vizesblokkal és öltözővel bővül. A beruházáshoz a megyei TOP pályázatán 123 millió forint támogatást nyert a kerekegyházi önkormányzat, melyhez 10 millió forint önerőt biztosított.

A két nagyberuházás mellett az önkormányzat idén a település bel-és külterületi úthálózatának javítását is folytatni kívánja. Ezek közül prioritást élvez a kerekegyházi bekötőút rekonstrukciós munkáinak befejezése.

Az új csarnokba elsősorban helyi vállalkozásokat szeretnénk betelepíteni – mondta Kelemen Márk
Fotó: Petőfi Népe

– Az állami tulajdonban lévő 5214-es jelű bekötőút 52-es számú főúttól kezdődő 4,6 kilométer hosszú szakasza a magyar kormány támogatásával 2019 év végén újult meg. A fennmaradó 1,6 kilométeres szakasz leaszfaltozását az idei évre tervezzük. Az út belterületi részén tavaly három szakaszt 1,3 km hosszban szintén állami támogatásból sikerült felújítani. Ha apró lépésekben, de ebben az évben is továbbépítjük és szépítjük a parkjainkat, sportpályáinkat is. Nagy reményeket fűzünk továbbra is a pályázatokhoz, különösen a Versenyképes Magyarországért Operatív Programhoz. Jövőbeni terveink között szerepel többek között a művelődési házunk bővítése, korszerűsítése, ami maradéktalanul ki tudja majd szolgálni a megnövekedett lakossági igényeket.

Továbbá tervezzük egy új multifunkcionális sportkomplexum és kerékpárút kialakítását, valamint további útfelújításokat is.

A gyermekszám emelkedése miatt szükségessé vált a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyolc tanteremmel való bővítése is. Elmondható, hogy az élet a koronavírus-járvány miatt sem állt meg településünkön. Bízom benne, hogy a tervezett fejlesztéseinket idén és az elkövetkező hétéves pályázati ciklusban egyaránt maradéktalanul meg tudjuk valósítani – fűzte hozzá Kelemen Márk polgármester.

Több gyereket tudnak fogadni

A bővítése után a négy csoportszobás Kerekegyerdő Bölcsőde negyven helyett már ötvennégy gyermeket tud fogadni, a dolgozói létszám pedig két fővel emelkedik. Az új csoportszoba és a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségek a tervek szerint szeptember végéig elkészülnek. A projekt keretében egy elektromosautó-töltő is épül az intézményhez tartozó parkolóban – mondta el Kelemen Márk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!