Segítséget kérnek a kiskunhalasi vendéglátósok

Irodájában fogadta az elmúlt hétvégén a kiskunhalasi és környékbeli vendéglátósok képviselőit Bányai Gábor országgyűlési képviselő, akinek egy, a miniszterelnöknek szóló kérelmet adtak át, segítséget és megoldást kérve a járványhelyzet okozta kilátástalannak tűnő helyzetükre.

Pozsgai Ákos

A vendéglátósok kormányzati segítséget és könnyítéseket remélnek

Forrás: Bányai Gábor Facebook-oldala

A kormány tavaly novemberben elfogadott rendelete értelmében a vendéglátó üzleteket be kellett zárni. A melegkonyhás vendéglátó egységek ugyan nyitva tarthatnak, de csupán elvitelre forgalmazhatnak, így jövedelmük a töredékére csökkent – emlékeztetnek a kiskunhalasi és kiskőrösi vendéglátósok egy része által aláírt, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levélben, amelyet Bányai Gábor kiskunhalasi országgyűlési képviselőnek adtak át az elmúlt szombaton. A találkozóról Bányai Gábor számolt be közösségi oldalán.

A vendéglátósok felhívják a figyelmet, hogy a nem melegkonyhás üzletek teljes forgalmuktól estek és esnek el hosszú hónapok óta.

Bevételük nincs, ugyanakkor a kiadásaik továbbra is megmaradtak.

Fizetniük kell üzleteik bérleti díját, valamennyi közüzemi költségét, a könyvelési díjat, a társadalombiztosítási járulékokat, az adatszolgáltatási díjat, illetve egyéb, a vállalkozással járó költségeket, melyek összege akár a több százezer forintot is meghaladja.

A levél aláírói szerint a néhány hete bejelentett decemberi és januári járulékbefizetési kötelezettség alóli mentesség elenyésző mértékű engedményt kínál a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek.

– Az iparűzési adó csökkentése sem jelent most valódi segítséget. Ennek fizetési határideje 2021. március 15-e, amely időpontig – ha nem kapunk érdemi segítséget – nem tudjuk üzleteinket fenntartani. A 2021. január 1-től kötelező bankkártyás fizetési lehetőség megteremtése is többletköltséget jelent, mint ahogyan az üzleteinkben tárolt termékek szavatossági idejének lejárata is. Könnyen belátható, hogy jelen állapot sokáig nem tartható fenn. Megtakarításaink fogytán vannak – fogalmazták meg gondjaikat a vendéglátósok.

A vendéglátósok azzal a kéréssel fordultak a miniszterelnök felé, hogy elsősorban üzleteiket mielőbb – a lehető legnagyobb gondosság mellett – ki szeretnék nyitni. Természetesen számukra is az emberi életek védelme a legfontosabb, ezért, ha erre a leggondosabb óvintézkedések megtétele esetén sincs mód, akkor a környező EU-tagállamok mintájára anyagi támogatást szeretnének kérni, hogy üzleteiket, dolgozóikat meg tudják tartani a válsághelyzet végéig. A jelenleg is fennálló fizetési kötelezettségeik tekintetében tényleges könnyítéseket kérnek, jövedelem hiányában ne kelljen befizetniük azokat a járulékokat, amelyek jogi alapja, a tényleges munkavégzés teljes egészében hiányzik.

A vendéglátósok kormányzati segítséget és könnyítéseket remélnek
Fotó: Bányai Gábor Facebook-oldala

A vendéglátóhelyek nélkül nem tud újraindulni a turizmus

Bányai Gábor országgyűlési képviselő a vendéglátósok kérésének eleget téve eljuttatja a kérelmüket Orbán Viktor miniszterelnök részére.

– Tisztában vagyunk a pan­démiás védekezési intéz­kedések, döntések okozta nehéz helyzetükkel, és azzal is, hogy a szálláshelyek, éttermek, vendéglátóhelyek nélkül nem tud újraindulni a nyitás után a magyarországi turizmus. Ezért többletsegít­ségre lesz szükség a számukra. Szeretnénk mihamarabb megkezdeni a könnyítéseket, de a végső megoldást a lakosság minél szélesebb körében beadott védőoltások jelentik majd mindannyiunk számára – " target="_blank" rel="noopener noreferrer">írta közösségi oldalán a politikus, aki ismételten arra kért mindenkit, hogy regisztráljon az önkéntes és ingyenes koronavírus elleni oltásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!