árnövekedés

2021.02.04. 17:30

Élénkülés jelei látszanak az ingatlanpiacon megyénkben

Fordulatos időszakon van túl a Bács-Kiskun megyei lakás­piac. A négy-öt évvel ezelőtt indult fellendülés során jelentős drágulás ment végbe, ám 2019 végén, 2020 elején a koronavírus-járvány megjelenésével ez megszakadt. Az ingatlan.com elemzése alapján a januári számok azonban arról árulkodnak, hogy megindult felfelé a megyei ingatlan­piac, amit az állami támogatások is tovább fűthetnek.

Horváth Péter

Idén újra bevezették a kedvezményes lakásépítési áfát, amelynek köszönhetően az új családi házak és lakások építési és eladási árai alacsonyabbak lehetnek

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a korábbi időszakban látott erőteljes élénkülésről a baon.hu-nak elmondta, hogy Kecskemét országos szinten is a jelentősebb lakáspiaccal rendelkező városok közé tartozik. Ebben szerepet játszanak a városban és környéken megvalósított fejlesztések, például a Mercedes-gyár kedvező gazdasági hatása. A szakember példaként említette, hogy Bács-Kiskun megyében az egy főre jutó ipari termelés a múlt év harmadik negyedévében megközelítette a 3,7 millió forintot.

– Ez 2015 első háromnegyed évében kevesebb mint 3,1 millió forint volt, azaz majdnem 20 százalékkal nőtt. A megyei átlagos nettó bér pedig ezzel párhuzamosan 132 ezer forintról 222 ezer forintra nőtt, azaz több mint 68 százalékkal emelkedett. A kedvezőbb gazdasági helyzet miatt pedig a lakáspiac is felélénkült a megyében – fogalmazott Balogh László.

Új elemek is befolyásolják idén a megyei ingatlanpiacot. A 2019 vége és a járvány megjelenése idején tapasztalható lakáspiaci megtorpanás az árak stagnálását, sőt, csökkenését eredményezte a megyei lakáspiacon, hasonlóan az országos trendekhez. Ez többek között azzal magyarázható, hogy a bizonytalan helyzetben a családok egy része elhalasztotta a lakásvásárlást, ezzel együtt a befektetési céllal vásárlók is eltűntek a piacról.

Idén azonban újból lendületet kaphat az országos és a megyei lakáspiac is, főként a kormányzati intézkedések miatt.

– Januártól új, és a lakáspiacra várhatóan jelentős hatást gyakorló elemekkel bővült az állami lakásprogram. Idén ugyanis újra bevezették a kedvezményes lakásépítési áfát, amelynek köszönhetően az új lakások olcsóbbak lehetnek. Az új lakást vásárlók pedig a meglévő lakásuk eladásával élénkítik a használt ingatlanok piacát. Emellett elindult a lakásfelújítási program, amelynek keretében a gyermeket nevelők a lakáskorszerűsítésre fordított összeg felét, maximum hárommillió forintot vissza nem térítendő támogatásként visszakaphatnak. Utóbbi lépés fokozhatja a keresletet a lakáspiacon eddig kevésbé népszerű felújítandó lakások iránt – mondta Balogh László. A szakértő szerint szintén élénkítheti a lakáspiacot, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében vásárolt lakások után nem kell illetéket fizetni, az új építésű ingatlanoknál pedig az ötszázalékos áfa is visszaigényelhető.

Az ingatlan.com adatai szerint országos szinten nőtt az érdeklődés a használt lakások iránt idén januárban, és így volt ez Bács-Kiskun megyében is. A megyében eladó használt lakóingatlanok, családi házak és lakások iránt érdeklődők száma 18 százalékkal nőtt január elején a múlt év azonos időszakához képest. Az újonnan – azaz január első heteiben – eladásra kínált lakások és házak száma is növekedett, igaz, kisebb mértékben, négy százalékkal.

Bár Kecskeméten 28 és a megye községeiben 14 százalékkal kevesebb eladó ingatlan jelent meg a kínálatban,

a városokban 24 százalékkal magasabb ez a szám. Január harmadik hetében Kecskeméten, Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán, Kalocsán kínálták a legtöbb lakást és családi házat: összesen több mint 2700 ingatlan várt vevőre.

Az árak vegyesen alakultak. Kecskeméten az átlagos négyzetméterár 399 ezer forint volt, szemben a tavaly januári 400 ezer forinttal, azaz stagnáltak az árak. Kiskunfélegyházán két százalékkal, 264 ezer forintra emelkedtek, ám ez is változatlan árszintnek felel meg. Kiskunhalason öt százalékkal, 210 ezer forintra csökkentek. Vannak települések, ahol emelkedtek a kínálati árak, például Tiszakécskén 236 ezerről 255 ezerre, Kiskőrösön 171 ezerről 211 ezerre, Kiskunmajsán 111 ezerről 162 ezerre, vagy Lajosmizsén 236 ezerről 255 ezerre.

– Bár még korai tartós fordulatról beszélni, mindenesetre a legújabb adatok szerint az év eleje jól indult Bács-Kiskun megyében – tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Balogh László azt is elmondta, hogy az idei évtől várható fellendülés során elsősorban az adásvételek számának növekedése várható, a korábbi években látott drágulásra nem lehet számítani. Elsősorban azért, mert a vásárlóerőhöz képest a lakásárak nagyjából elérték a maximumot. Szintén alapvető változás a korábbi, jelentős lakásdrágulást hozó évekhez képest, hogy most már a vevők kedvezőbb alkupozícióban vannak. Ettől még lehetnek olyan lokációk, ahol emelkedni fognak az árak, de megyei szinten kiemelkedő, két számjegyű drágulásra rövid távon egyelőre nincs kilátás.

Idén újra bevezették a kedvezményes lakásépítési áfát, amelynek köszönhetően az új családi házak és lakások építési és eladási árai alacsonyabbak lehetnek
Fotó: MW

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!