beruházás

2021.02.18. 09:25

Egyedi módon valósítják meg a szennyvízkezelést Újteleken

Formabontó szennyvízprogramot valósíthat meg a község, miután a Vidékfejlesztési Programból (VP) közel kétszázmillió forintot nyertek rá.

Gábor János

A beruházással lényegében az utolsó modern infrastrukturális elvárás is teljesül, és a lakóingatlanok 84 százalékában oldja meg a szennyvízkezelést, anélkül, hogy egy másik település tisztítótelepéig kellene csatornavonalat építeni. A támogatás 90 százalékos intenzitású, a többit az önkormányzatnak és az ingatlantulajdonosoknak kell majd kifizetni.

– Önkormányzatunk már 2014 óta azon dolgozik, hogy meg tudjuk oldani a községben keletkező szennyvíz kezelését. Nagyon sokféle alternatívában gondolkodtunk, elkészítettük hozzá a programot, a vízjogi létesítési engedélyeket, a megvalósíthatósági tanulmányt; mindezt JETA-forrás segítségével – idézte fel az előzményeket Simon Sándor Róbertné polgármester.

– A VP-pályázat tavaly került a kezünk közé, ami egyedi szennyvízkezelés témájában jelent meg. Végül 128 ingatlan egyedi berendezéseinek elhelyezésére pályáztunk, amit támogatásra alkalmasnak találtak, és 174 millió forintot adtak a beruházásra – mondta a polgármester, hozzátéve: van rá esély, hogy már ősszel elvégezhetik a beruházást, de ha ez mégsem jönne össze, akkor legkésőbb 2022 tavaszán végrehajtják.

Simonné szerint ez a kérdés a település minden lakóját foglalkoztatta, számos falugyűlés és tájékoztató előadás témája volt az elmúlt években. Mivel az újteleki ingatlanok bekötése a legközelebbi szennyvíztelepre a fent írt összeg többszörösébe kerülne, inkább egyedi szennyvízkezelő berendezést szerelnek fel minden háznál. A készülékek biológiai tisztítási folyamat után szikkasztják el a vizet. A polgármester szerint ez a megoldás minden aktuális környezetvédelmi előírásnak megfelel. Szerinte a rendszernek nemcsak a kiépítése, hanem az üzemeltetése is rendkívül költséghatékony lesz. A fenntartás a pályázatban kikötött öt éven át az önkormányzat feladata, utána viszont magántulajdonba kerülhetnek a berendezések, ha a majdani képviselő-testület így dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!