konferencia

2021.02.14. 10:25

Be akarták vezetni a fizetős parkolást Baján

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) online konferenciát tartott a napokban, melynek témája az önkormányzatok költségvetése volt.

Márton Anna

Már életbe is lépett az új rend

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Mint ismeretes, az önkormányzatok ez évi költségvetését február 15-ig kell beterjeszteni, a fórum résztvevői bemutatták saját településük pénzügyi helyzetét, elmondták, hogy hogyan készítik elő az idei költségvetést. Elhangzott, hogy a pandémiának vannak nyertesei és vesztesei, valamint több település esetében a kormányzati elvonások nagy méretű kiesést eredményeztek.

Az ülést vezető dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke hangsúlyozta, hogy fontos az érthető, tiszta kommunikáció, hiszen egy átlagpolgár nehezen érti meg az önkormányzati rendszer működését.

Nyirati Klára, Baja polgármestere kiemelte, hogy sajnos a város nem tartozik a megyei jogú városok közzé és 25 ezer főnél több a lakossága, ezért nem került abba a csoportba, amely a kiadások kompenzálására támogatást kapott a kormánytól.

– A pandémiának vannak nyertesei és vesztesei. A vesztesek egyértelműen mi vagyunk, Baja viszonylatában a súlyadó 130 millió forint, ehhez jött volna a szolidaritási adó. Ha összességében nézzük, és ha a legújabb kormányrendeletet is betartjuk, hogy nem kérhetünk bérleti díjat, ez is egy csomó pénzt jelent, amiről lemaradunk – mondta a polgármester. Hozzátette, Baján korábban nem volt fizetős a parkolás, a terveik szerint azonban ezt be akarták vezetni, viszont a járvány közbeszólt.

– Nem is számolom ki, hogy ez gyakorlatilag mennyi mínuszt jelent a város költségvetésében – tette hozzá Nyirati Klára, majd elmondta: a bevételkiesés hatalmas gondokat jelent, bár a tavalyi év során sikerült közel egymilliárd forinttal kevesebbre zárniuk az évet. Az így megtakarított összeget idén azonban kénytelenek beforgatni a költségvetésbe a jelenlegi tervek szerint.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!