fórum

2021.02.08. 17:27

Állami támogatással sikerült fejleszteni Kalocsán

A polgármester és a térség országgyűlési képviselője hívta vállalkozói fórumra a kormányzati támogatással fejlesztő vállalkozások igazgatóit. Összesen hatmilliárd forint jutott a járás cégeinek.

Gábor János

Állami támogatással fejlesztő vállalkozókat láttak vendégül

Forrás: Petőfi Népe

Olyan cégek vezetői jelentek meg a városházán pénteken tartott értekezleten, akik a koronavírus okozta pénzügyi válság ellenére is bővítették vállalkozásukat. Bár még beláthatatlan, hogy mi jön a „kanyar” után, felvállaltak komolyabb összegű beruházásokat is.

– Az önkormányzat közvetlenebb partneri viszonyt szeretne kialakítani a gazdasági szereplőkkel. Nem teljes a kör, nincs itt mindenki, mert most igyekeztem azt a kört feltérképezni, amelyik a kormányzat pályázati lehetőségeivel élve újra befektet Kalocsán és térségében – hangsúlyozta a találkozó vendéglátója, dr. Filvig Géza. A polgármester elismerően szólt a megjelent cégvezetőkről: megköszönte nekik, hogy munkahelyeket teremtenek. – Összességében közel hatmilliárd forintot kaptak a kalocsai gazdasági szereplők a kormánytól. Ez nyilván komoly vállalásokat jelent, mert magántőkét is hozzá kell tenni, de a támogatási összeg nagysága azt mutatja, hogy a gazdasági szereplők jelentős lépéseket tehetnek a városban – fejtegette, hozzátéve, hogy időszerűek a befektetések, mert Kalocsa gazdasági környezete a paksi beruházással új lendületet kap.

A szót átvevő Font Sándor országgyűlési képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy a világban tavaly március óta egyértelmű a világgazdaság visszaesése, ami sok országot „megroppantott”. Ez főleg azoknál a nemzeteknél okozott súlyos válságot, amelyeket instabil pénzügyi viszonyok között ért el a járvány. Úgy véli, hazánk nem ilyen, köszönhetően a korábbi krízist stabilizáló 2010–13-as intézkedés-sorozatnak.

Az országot „felfelé ívelő kondícióban érte el a válság”,

de tavaly mindent újra kellett gondolni, és „két kiemelt stratégiai célnak alárendelni”. Az egyik az egészségügyi veszélyhelyzet elhárítása, aminek „nem lehet pénzügyi gátja”, fogalmazott, megjegyezve: ez teljesen meg is változtatta az idei költségvetést, mert több ezer milliárd forintot kellett védekezésre átcsoportosítani.

– A másik nagy cél a gazdasági élet szinten és életben tartása. Itt jöttök ti, a beruházásokkal, a jövő érdekében – fordult a megjelent vállalkozókhoz a honatya, hangsúlyozva, hogy a gazdasági mentőcsomag is több ezer milliárd forintos összegre rúg. – Újra kellett gondolnunk azt, hogy mi a célja a 2021-es költségvetésnek – summázta, hozzátéve: komoly feladat lesz „ugrásra kész állapotba hozni” a gazdaságot arra az időszakra, amikor elhárul az egészségügyi válsághelyzet. Ennek feltétele a vakcinák tömeges érkezése, aminek idejét még nem lehet pontosan megmondani, „de be fog következni”. – Minden vállalkozást életben kell tartani, de kell lenniük olyanoknak is, akik „kanyarban mernek előzni” – idézte a miniszterelnök hasonlatát.

Állami támogatással fejlesztő vállalkozókat láttak vendégül
Fotó: Petőfi Népe

Kanyarban előztek a cégvezetők

Font Sándor szerint a találkozóra elhívott, pályázatból fejlesztő vállalkozások is „kanyarban előzők”, mert annak ellenére hajtottak végre befektetéseket, hogy „még nem látni a kanyar végét”. Értékelte, hogy a válsághelyzetet nem leépítésekkel, leállásokkal, vagy bezárásokkal kezelték, hanem jövőkép alkotásával, munkahelymegtartással és beruházással. Ezt a hozzáállást jutalmazta forrásokkal az országvezetés, amelynek így partnereivé váltak, fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!