Beruházás

2021.01.28. 17:30

Teljesen lecserélik a rossz állapotú burkolatot Kalocsán

Elindultak a műszaki egyeztetések a Kalocsa és az M9-es csomópont közé eső, leromlott állapotú útszakasz felújításáról. Az önkormányzat az északnyugati elkerülő út és a Szent István király út kereszteződésébe is körforgalmat szeretne.

Gábor János

A városban új kerékpárutat is kívánnak építeni, valamint kibővíteni a most meglévőt, és fejlesztik a közvilágítást is

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A városüzemeltetési és -fejlesztési osztály a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel és az általuk megbízott tervezőkkel egyeztette az önkormányzat 51-es főútra vonatkozó kéréseit. A hét elején tartott online konferencia keretében jelezték, hogy szükség lenne egy új parkolósorra, illetve az út csapadékvíz-elvezetésének felújítására is. A baon.hu megtudta: a városon belül nem egyszerű felújításról, hanem teljes körű burkolatcseréről van szó.

– Egy komplett tervezői csapat foglalkozik az 51-es számú főút Kalocsa északnyugati elkerülő úti csomópontjától az M9-es autóútig tartó szakaszának felújításával.

Jelen pillanatban az engedélyezési terv egyeztetései zajlanak.

Ezekben a tárgyalásokban természetesen Kalocsa Város Önkormányzata is aktívan részt vesz, mint közigazgatásilag és az út áthaladása szempontjából érintett település – mutatott rá Boromisza Viktor, a városüzemeltetési és -fejlesztési osztály vezetője.

A szakértő elárulta, hogy a forgalmi rendet érintő legjelentősebb változások az 51-es és 512-es utak találkozásánál, valamint a buszvégállomás melletti jelzőlámpás kereszteződésnél következnek be. Ezeken a helyszíneken körforgalmi csomópontokat fognak kialakítani. Fontos leszögezni, hogy nem a meglévő, erősen leromlott állapotú burkolat felújításáról, hanem annak cseréjéről van szó, ami azt jelenti, hogy teljesen új pályaszerkezetet kap a Kalocsa közigazgatási területére eső szakasz közel 70–80 százaléka.

Hozzáfűzte, hogy az önkormányzat kérései között szerepelt egy teljesen új, kibővített kerékpárút építése is: ez az 512-es kereszteződésétől Kalocsa déli városhatáráig húzódik majd, a főút mentén. Gondoltak a Széchenyi úton élőkre is: a szűkös parkolási lehetőségekkel bíró lakótelephez párhuzamos várakozóhelyeket építenek, a nyomvonal keleti oldalán, a Kossuth Lajos utcától az Illyés Gyula utcáig.

– Ami a projekt műszaki tartalmának további részét illeti, az 51-es számú főút jelentős része alatt zárt csapadékcsatorna-hálózat húzódik. Ez az útpálya víztelenítése szempontjából nagyon fontos funkciót lát el, de

vannak olyan hibás és hiányos szakaszai, amelyek mindenképpen beavatkozást igényelnek

– vázolta Boromisza Viktor, kiemelve az Obermayer Ernő tér és a Miskei úti záportározó közé eső területet, ami felhőszakadások idején rendre víz alá kerül, teljes szélességében megállítva a főút forgalmát.

– Ennek a szakasznak a meglévő csapadékcsatorna-hálózata az 51-es számú főút felújításával egyidejűleg újjáépítésre kerülhet – mondta, és beszélt arról is, hogy a program tartalmaz még minimális közvilágítás-fejlesztést és szükségszerű közműkiváltásokat, de ezeket csak később határozzák meg.

Az osztályvezető hangsúlyozta: az építkezés kezdődátumáról még nem lehet biztosat tudni, hiszen csak az engedélyezési tervek előkészítésénél tartanak. Ha ezzel – várhatóan március végéig – elkészülnek, akkor jöhet a bírálati szakasz, és annak lezárultával lehet először konkrét időpontokban gondolkodni.

A városban új kerékpárutat is kívánnak építeni, valamint kibővíteni a most meglévőt, és fejlesztik a közvilágítást is
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!