áringadozás

2021.01.22. 07:00

Hatalmas eltérések a megyei lakáspiacon

Az Ingatlan.com portál szakértője segítségével utánajártunk a Bács-Kiskun megyében tavaly legdrágábban és legolcsóbban eladott ingatlannak, illetve megnéztük, hogy mely ingatlan a jelenlegi kínálat legolcsóbbja és legdrágábbja. A falusi csokban gondolkodóknak hasznos lehet a vidéki négyzetméterárak legjeit csokorba szedő gyűjtésünk.

Horváth Péter

Megyénkben átlagosan 119 ezer forint az ingatlanok ára négyzetméterenként

Forrás: Petőfi Népe

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője megkeresésünkre közölte, hogy a 2020-ban legolcsóbban eladott Bács-Kiskun megyei lakóingatlan az Ingatlan.com-on hirdető tulajdonosok kínálatában egy katymári 50 négyzetméteres vályogház volt, ami egy 800 négyzetméteres telken található. A házat 490 ezer forintért vásárolták meg. A legdrágábban értékesített Bács-Kiskun megyei ingatlan egy kecskeméti 1500 négyzetméteres, 10 szobás kúria volt, amit 430 millió forintért kínált eladásra a tulajdonosa.

A jelenlegi kínálatban a legdrágábban eladásra meghirdetett ingatlan egy helvéciai 700 négyzetméteres luxus-ingatlankomplexum, amiért 425 millió forintot kérnek. A legolcsóbb eladó ház egy mélykúti, romos állapotú, kétszobás, 50 négyzetméteres ingatlan, amit alig több mint 400 ezer forintért lehet megvásárolni.

A portál jelenlegi legfrissebb, 2019-es adásvételi adatai alapján Bács-Kiskun megye top 10 legdrágább utcái mind Kecskeméten találhatók. A legmagasabb átlagos négyzetméterár a vacsiközi Rózsavölgyi téren jött ki 478 ezer forinttal. A második helyezett szintén egy vacsiközi utca, a Nagy Lajos király körút, ott 473 ezer forintra jött ki az átlagos négyzetméterár. A top 10 alján a Juhar utca szerepel 452 ezer forinttal.

Jól látszik az elmúlt másfél-két év ingatlanpiaci drágulása a jelenlegi kínálat legdrágább utcáinak négyzetméterárain. Érdekes, hogy a most piacon lévő ingatlanok közül egy felsőlajosi, Közösben található ház négyzetméterenkénti ára a legmagasabb, 741 ezer forinttal. Ezután már kecskeméti ajánlatok következnek. A Szellő utcában 708 ezer, a Kaszap utcában 661 ezer, a Lestár téren 657 ezer forint a kínált ingatlan egy négyzetmétere.

A top 10-be egy Tatay András utcai ingatlan fért még be, négyzetméterenként 618 ezer forinttal.

Országosan immár 2679 településen igényelhető a falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok), ebből már 99 település található megyénkben, miután január 1-től három településsel bővült a megyei lista. Az Ingatlan.com decemberi adatai alapján megyei bontásban összegyűjtötte a falusi csokos településekre jellemző kínálati négyzetméterárakat. Ebből az látható, hogy a Békés megyei települések a legolcsóbbak, az átlagos négyzetméterár 57 ezer forintot tett ki. A legdrágább a Balaton közelsége miatt Veszprém megye, az ottani falusi csokos településeket 254 ezer forintos négyzetméterár jellemezte. Megyénk a középmezőnyben van, itt átlagosan 119 ezer forintot kérnek négyzetméterenként.

A legolcsóbb 2019-es négyzetméterárakat nem meglepően vidéken láthatjuk. Madarason árulták a legalacsonyabb áron az ingatlanokat, ott átlagosan 22 ezer forintot kértek egy négyzetméterért, ez mintegy huszonkétszer olcsóbb négyzetméterár volt, mint Kecskemét legdrágább utcájában.

Katymáron 24, Tataházán 27, Jánoshalmán 28, Garán 30, Rémen és Kalocsán 32, Nagybaracskán 35, míg Mélykúton és Bácsalmáson 36 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kínálták az ingatlanokat 2019-ben.

A jelenlegi kínálat legolcsóbb utcái szintén mind vidéki településeken találhatók a megyében. Hartán 27, Hercegszántón 32, Pálmonostorán 50, Bácsszőlősön 56, Újsolton 57, Szabadszálláson 72, Apostagon és Kecelen 76, Bugacon 78, Sükösdön 82 ezer forintot kérnek a piacon lévő ingatlanokért négyzetméterenként.

Megyénkben átlagosan 119 ezer forint az ingatlanok ára négyzetméterenként
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!