beruházás

2021.01.24. 07:00

Hárommilliárd forintból fejlesztik a bajai egyetemi kart

Óriási beruházást hajthatnak végre 3,1 milliárd forintos kormányzati támogatásból a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán, Baján. Korszerűbbé válnak az egyetem épületei és laborjai, műfüves, térvilágítással ellátott sportpálya épül a campus keleti részén, ugyanakkor rendbe hozzák a Beszédes József Kollégiumot is.

Márton Anna

A korábbi, főiskolai vízügyi oktatást egyetemi képzés váltotta fel Baján

Fotó: Márton Anna

A Víztudományi Kar 2017-ben jött létre, ennek során a korábbi, főiskolai vízügyi oktatást egyetemi képzés váltotta fel Baján. Az ezt megelőző időszakban a szűkös anyagi lehetőségek miatt fejlesztésekre, állapotmegóvásra csak ritkán kerülhetett sor.

Az elmaradt munkákat most kormányzati támogatásból, 3,165 milliárd forintból végezheti el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A beruházás legfontosabb célja, hogy a bajai vízügyi képzés ne csak hazai, de nemzetközi viszonylatban is a legjobbak közé tartozzon. Ennek megvalósítása érdekében szinte teljesen átalakulnak, illetve korszerűbbé válnak az NKE épületei és laborjai. A bajai campus Víztechnológiai Oktatóbázisán a régi eszközöket lecserélik, modernizálják és kibővítik az épületet, valamint új laborokat is létrehoznak.

A szakember-utánpótlásban jelentős szerepet betöltő hidraulikai, építéstani és talajmechanikai képzéshez egy 600 négyzetméter alapterületű laborkomplexumot tervez az egyetem. Ez azért is fontos, mert jelenleg nincs erre a célra szolgáló laboratóriuma a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek – az elképzelés szerint a tanítás mellett a tudományos élet fontos fórumává fejlődhet majd az épület. Az NKE Víztudományi Karon gond volt, hogy a gépkocsik és a csónakok részére nem volt elfogadható parkoló- és tárolóhely, ez a probléma a jövőben elhárul, ahogy megoldódik a testnevelésórák helyszíne is: műfüves, térvilágítással ellátott sportpálya épül a campus keleti részén. A támogatásból rendbe hozzák a Beszédes József Kollégiumot, az épület energiatakarékosabbá válik, a berendezések jelentős részét pedig kicserélik.

– Óriási minőségbeli ugrást jelent a most bejelentett beruházás. A kar ilyen mértékű átalakítása, korszerűsítése még vonzóbbá teheti képzéseinket, ami további hozzájárulást jelent a térség fejlődése, tudományos súlya szempontjából – hangsúlyozta dr. Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja.

A bajai campus mellett az intézmény vidéki telephelyei is megújulnak. Az Érsekcsanádi Geodéziai Mérőtelepet bővítik, eszközeit tovább gyarapítják, hogy a helyi, valamint külföldi hallgatók és oktatók igényeit is megfelelően szolgálhassa. Párhuzamosan korszerűsítik a magyaregregyi Lászlóffy Woldemár Hidrometriai Mérőtelepet. A terület különösen alkalmas a dombvidéki vízgyűjtők kutatására, amely a vízgazdálkodási elképzelések egyik jövőbeli vezérfonala. Éppen ezért az épület átalakítása mellett új mobillabort és mérőeszközöket is telepítenek a helyszínen.

A korábbi, főiskolai vízügyi oktatást egyetemi képzés váltotta fel Baján
Fotó: Márton Anna

Az intézmény szerepe folyamatosan növekszik

– Az NKE városunk és térségünk oktatásában betöltött szerepe az utóbbi időszakban folyamatosan növekszik – mondta Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője.

– A választó­kerület településein egymást érik az átadók: alapfokú iskolák, bölcsődék, óvodák újulnak meg, szakközépiskolák és gimnáziumok válnak korszerűbbé. Baja abban a szerencsés helyzetben van, hogy területén egyszerre működik főiskola és egyetem is. Magyarország Kormánya számára fontos, hogy a felsőfokú intézményeinkben megfelelő színvonalon, kiváló körülmények között folyhasson az oktatás. Ehhez járul hozzá a mostani, több mint hárommilliárd forintos beruházás is. Meglehetősen jó és sikeres évindítást jelent ez mindnyájunk számára – tette hozzá a képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!