MÖSZ

2021.01.23. 18:12

Elnökségi ülést tartott Baján a Magyar Önkormányzatok Szövetsége

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnökségi ülést tartott a napokban a bajai városházán.

M. A.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnökségi ülést tartott kedden délután a bajai városházán. Ezt megelőzően online sajtótájékoztató keretében Gémesi György elnök kifejtette, hogy céljuk elsősorban a Dél-Magyarországi Regionális Tagozat megalapítása, amely azt a lehetőséget hordozza magában, hogy a regionális helyi kérdések nagyobb intenzitással is terítékre kerüljenek.

A téma kapcsán Nyirati Klára, a MÖSZ elnökségi tagja, bajai polgármester elmondta:

– Az önkormányzat költségvetése nagyon meg van nyirbálva. Kilenc­milliárdos a bajai önkormányzat költségvetése, és ebből az előzetes számolások alapján körülbelül 700 millió forinttal kevesebb lesz idén, mint tavaly. Ezek az elvonások valószínűleg a működést fogják érinteni.

Hozzátette: „a karácsonyi időszakban a kormány könnyedén osztogatta a milliárdokat a fideszes vezetésű városoknak, és elvont százmilliókat az ellenzéki váro­soktól”.

Szerinte igazságtalan az elbírálás, ők átgondolják a terveiket és igyekeznek talpon maradni, ezért megpróbálják növelni a bevételei­ket. Levélben fordul a kis- és középvállalkozásokhoz a polgármester, a lokálpatriótákat arra kéri, ha szeretnék befizetni az iparűzési adójukat és ha tehetik, akkor fizessék be, mert az önkormányzat célja a talpon maradás.

Az online sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere elmondta: az uniós fejlesztési támogatásokat a lakosságszámnak megfelelően kell elosztani.

Gémesi György elmondta, hogy kompenzációt szeretnének kérni a kormánytól, mert a működést kell biztosítaniuk, adott esetben nem lesz közvilágítás vagy nem takarítják az utcákat, illetve a zöldfelületek karbantartása is elmaradhat. Végül hozzátette: bíznak abban, hogy kompromisszumot tudnak majd kötni a kormánnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!