oktatás

2021.01.28. 20:00

Digitális eszközöket is kapott a korszerűsített bajai iskola

A Bajai Eötvös József Gyakorló Iskola a magas szín­vonalú oktató-nevelő munka mellett arról is ismert, hogy az intézményben korszerű eszközökkel, modern módszerekkel készítik fel a tanulókat a középfokú iskolára.

Rab Rita

A Bajai Eötvös József Gyakorló Általános Iskola népszerű a gyerekek és a szülők körében is

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Rab Rita

A digitális oktatás támogatására jelentős fejlesztés zajlott a napokban a vonatkerti iskolában – tájékoztatta a baon.hu-t Radnóti Miklós intézményvezető.

– Nagy örömmel számolhatok be arról, hogy újabb eszközök beszerzését sikerült megvalósítani, közel kétmillió forint értékben, amely a digitális oktatást segítheti az iskolában. További két tanterembe is új interaktív paneleket helyeztünk el, valamint egy, mikroszkópként is használható digitális dokumentumolvasó kamerával gazdagodott intézményünk, amely segítheti a természettudományi és más tanórákat egyaránt. A nagy értékű eszközöket a „Jézuskától” kapták a gyerekek. Ezenfelül korszerűsítjük a sportcsarnok fűtését, iskolabútort vásároltunk, az alsó tagozat folyosóján felújítottuk a világítást, és megújul az iskola B épülete is kívül-­belül – mondta el az intézményvezető.

Kívül-belül megújul az iskola B épülete is.
Fotó: Rab Rita

Megkérdeztük, mennyire népszerű a digitális oktatás az intézményükben.

Radnóti Miklós úgy véli: a mai gyermekek világához nagyon közel áll ez a forma. Színesebbé teszi az óravezetést, növeli a tanulók motivációját, segít az egyéni képességhez igazítani az oktatást. Azonban nem korlátozódhat az oktatás csak erre a formára, hisz a nevelés, a szocializáció ugyanolyan fontos feladatunk, mint az oktatás.

Nagy hangsúlyt helyeznek a közösségi média etikus használatára, hogy meg tudják előzni azok káros hatásait.

Céljuk, hogy egyensúly legyen a digitális és a hagyományos oktatási forma között.

A világjárvány természetesen befolyásolja a gyakorló működését is. – A pandémia, mint az élet minden területén, sok változást hozott. Új helyzet elé állította a családokat, a pedagógusokat és nem utolsósorban a tanuló­ifjúságot. Folyamatos konzultációval, együttműködéssel sikerült eredményesen zárni a tanévet. A második hullám már felkészülten érte a pedagógusokat, zökkenőmentesen folyt a munka a digitális oktatás öt napja alatt novemberben – mondta az intézményvezető.

Még ma is nagyon népszerű a Gyakszi. Ennek okát abban látja, hogy a pedagógusoknak kiváló a szakmai felkészültsége, elhivatottsága és az a tudás, amit továbbvisznek a diákok.

– Szeretném, ha tovább erősödne a játszva tanulunk, és a gyermekközpontú gondolkodás mellett az élményközpontú és problémamegoldó szemléletformálás, melyek nem csupán örömöt adnak a gyerekeinknek, de az életre is felkészíti őket. A pedagógusaink által egyre erősebb és eredményesebb az angolnyelv-oktatásunk is, de van például amerikai pedagógusunk is, aki óhatatlanul rákényszeríti a diákokat az idegen nyelvű kommunikációra.

Ezenfelül a sokszínűség, gazdag programkínálat a sport és a művészet terén is vonzó lehet.

A hagyományok megőrzése mellett a megújulás teszi versenyképessé iskolánkat nemcsak külsőben, de a különböző uniós pályázatok segítségével a pedagógia módszerekben is. A Vonatkert iskolájának hívom magunkat, mely tágas, természetközeli környezetet nyújt az itt tanulóknak. A fitneszparkunk, a szabadidős programok, a játszóterünk mind alkalmasak a barátságok ápolására is.

A Bajai Eötvös József Gyakorló Általános Iskola népszerű a gyerekek és a szülők körében is
Fotó: Rab Rita / Petőfi Népe

Adott egy remek közösség

A terveikről is beszélt Radnóti Miklós. – Tervezni egy dolog, elérni és megvalósítani, az az igazi feladat. Jómagam szeretek reagálni a felénk támasztott elvárásokra és ez alapján kialakítani, megtervezni a következő lépést. Természetesen ehhez több tényezőnek is egyeznie kell, szerencsére ehhez adott egy remek közösség – gondolok itt a kollégákra, a szülőkre és a tanulókra is –, valamint a fenntartó Bajai Tankerületi Központ támogató hozzáállására, amely a fent említett fejlesztéseket jóváhagyta – tette hozzá az intézmény vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!