BÁCS-KISKUN

2020.12.30. 06:58

Jól fogy a virsli idén is, a pezsgő viszont nem kelendő

A jelek szerint a járvány és az életben lévő korlátozások ellenére is készülnek az emberek a szűk körben megtartható szilveszterre. Legalábbis ezt mutatja a kereslet a virsli, a sertéshús és a szeszes italok iránt. A pezsgő viszont kevésbé fogy.

Horváth Péter

Mind a lédig, mind az előrecsomagolt változatokból sok fogy, jóval több, mint az év többi szakában, és hasonló mennyiség, mint az előző években – mondta Kónyáné Zsuzsa

Fotó: Bús Csaba

Korlátozások között telik az idei szilveszterünk. Nem oldja fel a kormány az este nyolc órától érvényes kijárási tilalmat, így legfeljebb tíz fő búcsúztathatja együtt az óévet. Mindez nem mutatkozik meg azonban a szilveszter tradicionális étele, a virsli iránti keresletben.

– Szerencsére folyamatos a kereslet virslik iránt, már karácsony előtt elkezdték nagy mennyiségben vásárolni vevőink. Az egész december erős volt a csemegerészen, szinte vásárlási lázat tapasztalunk. Ennek bizonyára köze van ahhoz, hogy az emberek most otthon ünnepelnek – közölte hírportálunkkal Kónyáné Zsuzsa, a kecskeméti Szil-Coop csemegeosztályának vezetője, hozzátéve, hogy mivel hamar elkezdték a virslibeszerzést a vásárlók, nincs olyan nagy roham szilveszter közeledtével, mint az ilyenkor megszokott. Mintegy tízféle virslit tartanak a csemegepultban.

– Elsősorban a sertésből készült virslik fogynak. A legnépszerűbbek a frankfurti és a bécsi típusú virslik, de szeretik a füstölt készítményeket is, és mindig sláger a juhbeles roppanós. Mind a lédig, mind az előrecsomagolt változatokból sok fogy, jóval több, mint az év többi szakában, és hasonló mennyiség, mint az előző években – mondta Kónyáné Zsuzsa.

Az olcsóbb virsli kilója 1200 forint, a közép-árkategória 1400 és 1600 forint között mozog,

ebben a kategóriában bizonyos márkák iránt állandó a kereslet, mind a sima, mind a füstölt változat igen kedvelt. Népszerűek a minőségi virslik is magasabb hústartalommal, itt a jobb minőség sem jelent kimagasló árat. A roham ellenére azért mindenki óvatos, a gyártók, a nagykerek sem merik előre bekérni azt a mennyiségű árut, mint eddig, mert nehéz előre felmérni, hogy ebben a helyzetben hogyan alakul a kereslet. Az utóbbi egy évben tapasztalható élelmiszer-drágulás a virsliket is elérte, de közel sem annyira, mint a zöldségeket és a gyümölcsöket, mintegy 10–15 százalékkal emelkedett az áruk.

Buczkóné Éva, a húsosztály vezetője szerint a húspultnál sem érezhető a járvány és a szilveszteri korlátozás, a sertéshús is stabil fogyást mutat. Azt a forgalmat hozták, mint tavaly ilyenkor.

– Lehúzott félsertésből igen nagy, 900 és ezer közötti mennyiséget adtunk el eddig a hónapban, a kocsonyába való bőrösből pedig jóval 200 fölött. Nagy a kereslet a friss áru iránt, ez annak is köszönhető, hogy csak friss vágásból dolgozunk – mondta. A lehúzott sertés kilója 1000 forint alatt, míg a bőrösé 900 forint alatt kapható.

Mind a lédig, mind az előrecsomagolt változatokból sok fogy, jóval több, mint az év többi szakában, és hasonló mennyiség, mint az előző években – mondta Kónyáné Zsuzsa
Fotó: Bús Csaba

Nem mutat ilyen jó képet a szilveszter itala, a pezsgő iránti kereslet.

– A legnagyobb jóindulattal is az időszak rendes fogyásához képest csupán fele, de inkább negyede fogy a pezsgőknek. Látható, hogy nem lesznek szilveszteri rendezvények és nem működnek a vendéglátó egységek – mondta Szalókiné Ildikó, az élelmiszerosztály vezetője.

A pezsgők terén eloszlik a vásárlási kapacitás:

többet adnak el az olcsóbb pezsgőkből és népszerűek a magyar márkák, de vannak, akik a minőségi termékeket keresik, az ár másodlagos szerepet játszik döntésükben. Nem érződik a korlátozás az üdítők és az égetett szeszek forgalmában, ami nem csoda, a jó minőségű röviditalt sokan ajándékba veszik, díszdobozban. A sörök is inkább hatosával fogynak, mind a hagyományos, mind az ízesített változat. Szalókiné Ildikó elmondta, hogy nem jelentős az italok terén tapasztalt áremelkedés, nem éri el a 10 százalékot.

Ellenőrizték a húskészítményeket

Mint arról beszámoltunk, az Inno­vációs és Technológiai Minisz­térium idén is ellenőrizte az ünnepi virslikínálatot. A vizsgált húszféle húskészítmény közül mindössze egy nem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak. Ennél a terméknél a zsírtartalom a megengedett 20 százaléknál jóval magasabb mértékben, 75 százalékkal tért el a jelzett mennyiségtől. A kifogásolható virsli gyártójával szemben a megtévesztő tájékoztatás miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!