Homokhátság

2020.11.16. 07:00

Kifogott a kertészeken az idei diótermést tönkretevő fúrólégy

A diófák többségén idén is megfeketedtek a szemek, tönkrement a termés. Úgy tűnik, a nyugati dióburok-fúrólégy ellen semmit nem tudnak tenni a termesztők.

Miklay Jenő

Réger Béláné diótermése. Többszöri kezeléssel menthető meg

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Miklay Jenő

A bőséges termést ígérő diófák hajtásaira őszre ráaszalódtak a sötétbarnára színeződött szemek, amik lehullottak, szintén hasznavehetetlenek. Belük keserű. A diót mindig is támadta néhány kártevő, de a fák növényvédelmével, talán az almamolyt kivéve, összességében nem sok gondjuk volt a kertészeknek. A dióburok-fúrólégy azonban most feladta nekik a leckét. Az amerikai féltekén őshonos rovar nálunk néhány éve pusztít két diófélét, a közönségest és a feketét.

– A rovar báb alakban telel a diófák alatti talajban. A kikelt imágók tojásrakása július közepétől szeptember közepéig eltarthat. Időjárástól függően 3-5 hét alatt fejlődnek ki a nyüvek, majd kirágva magukat a dió burkából, leesnek a földre, s a talajban bebábozódnak.

Kártételük azért jelentős, mert rágásuk nyomán a zöld burok felpuhul, elrothad. A dióbél is megbarnul, avasodik. Zárlati kártevő, ezért minden termesztőnek kötelessége védekezni ellene. Nálunk jelenleg nincs természetes ellensége – magyarázta Szabó Balázs nagykőrösi növény­védelmi mérnök.

– Kifejezetten a nyugati dióburok-fúrólégy ellen fejlesztett szerekről egyelőre nem tudunk. De nemcsak ez a probléma, hanem az ültetvények permetezése is. A rendszerint 10–20 méter magas fákat lehetetlen permetlével kezelni, hiszen a háti permetezők maximum 5–6 méter magasra hordanak. Újabban hallottunk drónos permetezéssel való kísérletekről, valamint díszfák esetében rovarirtók törzsbe injektálásáról. Mindkét megoldás ígéretesnek tűnik, de ismereteink szerint a gyümölcsfélék köztermesztésében e megoldások egyelőre még nincsenek engedélyezve – foglalta össze a hatékonyabb védekezés kilátásait Pesti Gábor, egy szintén helyi, növényvédő szereket forgalmazó cég vezetője.

Réger Béláné diótermése többszöri kezeléssel menthető meg
Fotó: Miklay Jenő / Petőfi Népe

Amint sok termesztőnél, Réger Béláné kertjében is tönkrement a dió.

– Három fáról néha a piacra is jutott a dióból, ám idén már a karácsonyi bejglibe sem tudtam összeszedni egészséges szemeket. A rajzás kezdetekor permeteztük a fákat, de úgy látszik, egy kezelés tényleg nem elég a gyümölcs megmentéséhez – sorolta az őstermelő.

Szabó Balázs szerint az agrotechnikai és a kémiai növényvédelemmel együttesen reményünk lehet a kártevő féken tartására.

– Például fóliás talajtakarással megakadályozhatjuk a rovar talajban való bábozódását, áttelelését. A tojásrakás idején kontakt- és felszívódó szerrel végzett rovarölő szeres kezelés, a csapdázással kimutatható rajzás kezdetétől, körülbelül július közepétől 2-3 alkalommal ismételve, megfelelő védelmet nyújthat, amennyiben a teljes lombozatot be tudjuk permetezni. A használható készítmények listája szűkös, lényegében a kontakt Decis, Karate Zeon CS, a felszívódó Mospilan 20 SG szerekre korlátozódik – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!