visszaesés

2020.11.10. 07:00

Kevesebb befektető vásárol ingatlant Kalocsán

Jelentős visszaesés mutatkozik a befektetési célú lakásvásárlások terén Kalocsán. A szakember szerint ugyanakkor kár lenne a járványra fogni a befektetők eltűnését, hiszen inkább az évekkel ezelőtti felfokozott kereslet és az annak hatására bekövetkezett visszaesés a ludas.

Gábor János

Kovács László szerint visszaesett a helyi ingatlanpiac, az árak is mérséklődtek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A tavalyi felfutás után már nem sok olyan vevő akad a kalocsai régióban, aki nem itt él, tehát csak befektetési céllal vásárolna – tudtuk meg Kovács László kalocsai ingatlanközvetítőtől. A szakember szerint kár lenne a járványra fogni a befektetők eltűnését, hiszen inkább az évekkel ezelőtti felfokozott kereslet és az annak hatására bekövetkezett visszaesés a ludas. Bár most is akadnak ilyen jellegű megkeresések, jellemzően a helyiek vesznek ingatlant a városban.

– A 2018–2019-es évben túlpörgött a piac: olyan nagyarányú, főleg befektetési célú vásárlások voltak, amelyek következtében jelentősen felmentek az ingatlanárak. Én ennek a jelenségnek tudom be a jelenlegi visszaesést – magyarázta Kovács László.

– A legnagyobb országos ingatlanközvetítő portálon mindössze 140–150 kalocsai ingatlan szerepel. Ha ehhez hozzáadjuk a csak ablakban és ajtón hirdető eladókat, akkor is a helyi ingatlanok legfeljebb 2–2,5 százalékáról van szó, a szokásos 4–5 százalék helyett – mondta, hozzátéve: a normális piaci környezethez legalább 300 eladó ingatlanra lenne szükség, hogy lehessen is válogatni.

Mint mondta, főleg a kertvárosi és belvárosi házakból, sorházi lakásokból van hiány, pedig sokan keresik az effajta ingatlanokat.

Az ingatlanközvetítő úgy gondolja, hogy valamelyest a járvány is okolható a visszaeső számokért, hiszen sokan halogathatják miatta az ingatlancserét. Ettől függetlenül azonban tartja magát ahhoz, amit korábban mondott, és a túlpörgés utáni óhatatlan visszaesés számlájára írja a forgalomcsökkenést.

Mint mondta most már nem akar mindenki mindenáron lakást venni, így az árak is mérséklődnek. Példaként felhozta: amíg két-három évvel ezelőtt gond nélkül elkelt 14–15 millió forintért egy kétszobás, első-második emeleti Széchenyi úti lakást, addig ma 13–14 millió forint az átlagár.

Kovács László szerint visszaesett a helyi ingatlanpiac, az árak is mérséklődtek
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Mindeközben erősödött az ország távolabbi tájairól érkező megkeresések száma: sokan hívnak Békésből, Borsodból vagy a Jászságból és a Kalocsa környékén lévő falvak házai iránt érdeklődnek – mondta Kovács László, azzal magyarázva a jelenséget, hogy ezek nagyon rendezett, nagyon lakható települések, ráadásul valamelyest jobb munkalehetőségek vannak itt, mint a fentebb sorolt régiókban. Az ingatlanközvetítő ettől függetlenül óvatosságra inti a folyamatos áremelkedésben bízó eladói oldalt: az egy-két évvel ezelőtti viszonyokhoz képest ma érdemesebb lejjebb korrigálni az árakat, mert félő, hogy sokáig a nyakukon marad az ingatlan.

A közvetítő leszögezte: ha mindenáron jósolnia kellene, hogy a járvány miatt várható pénzügyi válság milyen hatással lehet a helyi ingatlanpiacra, azt mondaná, hogy a 2021-es csendes év lesz, vagyis inkább stagnáló kereslet-kínálatra és árakra számít. A rá következő években aztán újabb felfutást vár, a régióban várható nagy beruházások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!