Érsekhalma

2020.11.02. 16:52

Emlékerdőt telepítettek Illancs szívében

Új erdőt hozott létre a Gemenc Zrt. az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó 2021-es program részeként,

Márton Anna

Emlékerdőt avattak hétfő délelőtt Hajósszentgyörgyön, Érsekhalma külterületén. Fekete dióval elegyített korai juhar és bibircses nyír csemeték alkotják az átadott egy hektárnyi erdőt, ami emléket állít a 2021-es Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításnak. Az emlékerdő felhívja a figyelmet arra, hogy az állami erdőgazdaságok által végzett fenntartható erdőgazdálkodás a magyar erdők jövőjének záloga. A 2021-es Világkiállításnak emléket állító erdő, a Kiskunság déli részén található kis táj, az Illancs szívében egyszerre emlékezteti az itt gazdálkodó szakembert és a bakancsos turistát arra, hogy a természet szolgálata erkölcsi kötelességünk – hangzott el az avató ünnepségen.

– Nekünk erdészeknek fontos, hogy ne felejtsük el azt, hogy az emberek számára az erdő elsősorban az aktív kikapcsolódást, a természetjárást jelenti. A Gemenz Zrt. éppen ezért hosszú évek óta tudatos stratégiát követ a közjóléti, a turisztikai fejlesztések megvalósítása érdekében. Az elmúlt két évben adtuk át a Hajósszentgyörgyi erdei iskolát és újítottuk meg a vendégházat, amely az országos Kékkör harmadik túraútvonala, az Alföldi Kéktúra nyomvonala mellett található. Így az elkövetkező évtizedekben az erre kiránduló nemzedék és a természetszeretők egyaránt találkozhatnak a 2021-es Világkiállítás és a fenntartható erdőgazdálkodás hazai sikertörténetével. A Gemenci Erdőgazdaság önmagában szimbóluma annak az ötven évnek, amely az 1971-es Világkiállítást összeköti a jövő évi eseménnyel. Nekünk az a feladatunk, hogy folytassuk azt a tradíciót, azt a szakmai igényességet és emberi tisztességet, amit legendás erdő-és vadgazdálkodó elődeink ránk hagytak – mondta el köszöntőjében Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója.

– Magyarország élen jár a világban a vadgazdálkodás, a vadászati hagyományok ápolása, természetes vizeink megóvása és a természetvédelem területén. Az Egy a Természettel kiállítás jegyében az elmúlt évben számos egyhektárnyi erdőt avattunk fel hazánk állami gazdaságainak területén. A mostani a 19. alkalom, de a projekt célja továbbra is ugyanolyan fontos, mint tavaly az induláskor: hiszen aki fát ültet, az bízik a jövőben és hatékony lépéseket tesz a fenntartható ökoszisztéma felé. Az emlékerdőket 23 ezer kilogramm magvetésből, és közel 180 ezer facsemetékből alakítják ki az erdészek, akiknek munkája a holnap emberét is szolgálja. Azt gondolom, hogy minden jelenlévő egyetért velem abban, hogy a magyar erdő és a magyar vad, hazánk természeti kincse, közös örökségünk, amelyekre elsősorban a természetközeli szakmában dolgozó szakemberek vigyáznak – hívta fel a figyelmet Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója.

Fotó: Márton Anna

– A klímaváltozás elleni fellépés fontosságát felismerve az agrártárca elindította országos fásítási programját, amelynek keretein belül a kormány célul tűzte ki a fával borított területek 27 százalékkal való megnövelését – mondta el Dalavári Vince, az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztályának vezetője az avató ünnepségen, ezt követően leleplezték az emléktáblát, amelyet egy faragott kopjafán helyzetek el. Az emlékerdő avatása faültetéssel zárult, amelyen részt vettek a lelkes érsekhalmi iskolások is.

Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!