kiskunhalas

2020.10.29. 13:55

Támogatással segítik a cégek megújulását

Új kormányzati stratégia formálódik a hazai kis- és középvállalkozások helyzetbe hozásáért. Egyebek mellett erről is szó esett a Bácsalmási-, Jánoshalmi-, Kiskunhalasi Járások foglalkoztatási együttműködése, partnersége elnevezésű projekt vállalkozói fórumán, amelyet a kiskunhalasi Közösségek Házában tartottak.

Pozsgai Ákos

Kiskunhalasi és környékbeli vállalkozások képviselői vettek részt a fórumon

Fotó: Pozsgai Ákos

Az összegyűlt halasi és környékbeli vállalkozások képviselőinek lehetőségük nyílt elmondani a javaslatokat, megfogalmazni kérdéseiket, segítve a kormányzat kis- és középvállalkozásokat segítő stratégiájának kialakítását. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkatársának prezentációs előadását online közvetítésen keresztül kísérhették figyelemmel a vállalkozók.

A következő 2021–2027 közötti európai uniós költségvetési időszakban állhat hazánk rendelkezésére a legnagyobb, ötvenmilliárd eurónyi forrás, amely jelentős összeggel célozza majd meg a hazai kis- és középvállalkozásokat is. Ennek jelentős részét gazdaságfejlesztésre és innovációra, a magyarországi vállalkozások versenyképességének növelésére fordítják.

A támogatásoknak egyértelműen azt a célt kell szolgálniuk, hogy a vállalkozások mind szervezetileg, mind technológiailag meg tudjanak újulni, és növelni tudják a termelékenységet, versenyképességünket. Ezért fontos, hogy a következő uniós programozási időszakban a forrás felhasználása milyen módon történik – hangzott el a tanácskozáson.

A kormányzati stratégia készítése során három fő cél fogalmazódott meg, az első kiemelt szempont, hogy a kis- és középvállalkozások széles körének szóljon, szeretnék a lehető legkiszámíthatóbbá tenni az érintetteknek a megújulást, akár a technológia, a szervezeti felépítés vagy a generációváltás tekintetében – hangzott el a fórumon.

Fontos cél a jövő iparágainak fejlesztése is, ezek közé tartozik többek között az egészségipar, a kreatív ipar, az élelmiszeripar, ahol már több helyen mesterséges intelligenciával dolgoznak. Kiemelt cél, hogy a technológiákat és eszközöket a magyar vállalkozások minél nagyobb számban alkalmazzák – fogalmazódott meg.

Kiskunhalasi és környékbeli vállalkozások képviselői vettek részt a fórumon
Fotó: Pozsgai Ákos

Megbeszélték a hallottakat

A fórumon a kis- és középvállalkozásokat érintő jelenlegi és tervezett Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programokról tartott tájékoztatót Sarok Krisztián, a Széchenyi 2020 Programiroda vezetője. A kisvállalkozásoknak nyújtandó kedvező finanszírozású hitelekről és támogatásokról adott tájékoztatót Kerekes Andor, a magyar fejlesztési bank képviseletében. Dóka Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. képviselője a főbb fejlesztési irányvonalakról és a fejlesztési tervek előkészítésről tartott előadást. A vállalkozói fórum közös beszélgetéssel ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!