munkaerőpiac

2020.10.02. 14:04

Kevesebben keresnek munkát megyénkben

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hihetetlenül gyorsan, már szeptember végére elkészítette a hazai munkanélküliség alakulásáról szóló adatgyűjteményét az ősz első hónapjáról. Korábban átlagosan négy hetet kellett várni ezekre az adatokra.

Barta Zsolt

Szakoly, 2013. március 8. Közmunkások szedik az illegális hulladéklerakókban összegyûlt szemetet Szakolyban, az Akácfa utcában 2013. március 7-én. A háromezer lakosú nyírségi település különbözõ pályázatokon 300 millió forintot nyert közmunkaprogramra, amelybõl 8-12 hónapig tudnak foglalkoztatni háromszázhuszonöt embert az ötszáz foglalkoztatást helyettesítõ támogatásra jogosult munkanélküli közül. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balázs Attila

A jelentés szerint az országban jelentősen csökkent a munkanélküliek száma. Míg júniusban 376 290, addig szeptemberben már csak 323 408 személyt jegyeztek a munkaügyi kirendeltségek. Igaz, ez még messze van a januári csaknem 250 ezres számtól, de a tendencia biztatónak látszik.

A változások Bács-Kiskun megyében is érezhetőek. Jelenleg 15 780 állástalant tartanak nyilván, ez az év elejéhez képest bő háromezerrel több. A csökkenés annak köszönhető, hogy sokan visszamehettek dolgozni a munkahelyeikre. Ez jellemző volt például a vendéglátóipari szektorban és egyes termelőgyárakban is. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem sikerült mindenkinek elhelyezkednie. Akik ebbe a körbe tartoznak, azok egy része azért nem regisztráltatta magát tovább, mert nem kapott anyagi ellátást. A kilépők száma 3843 fő volt.

Van egy olyan csoport, melynek tagjai viszont a szerencsésebbek közé tartoznak, 475 személy ugyanis azért lépett ki a járulékos ellátásból, mert új munkahelyet talált. A megyében a regisztrált munkanélküliek közül 3235-en kaptak munkanélküliségi járulékot. Az álláskeresők támogatása 125 ezer forint körül alakult átlagosan. Akik erre nem jogosultak, azok foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapnak. Ennek az összege 22 800 forint.

A Kecskeméti Járásban 4853 állástalant tartanak számon. Ez a legnagyobb területű térség, itt van a legtöbb munkakereső a megyében. A júniusi csúcsértékhez képest mintegy ezer fővel csökkent az elhelyezkedést keresők száma a környéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!