Soltvadkert

2020.10.16. 20:00

Csökkenhet az új lakások értékesítési költsége

Az új lakások értékesítési költsége csökkenhet, ugyanis 2022-ig visszaállítja a kormány a tavaly visszavont kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési általános forgalmi adót. Hogy érinti ez a piacot? Bezsenyi László soltvad­kerti építőipari kivitelező vállalkozót kérdeztük.

Barta Zsolt

Forrás: Petőfi Népe

Pozitív döntés volt a kedvezmény visszaállítása. Sőt, az 5 százalékos áfa visszaigénylése a csok igénybe vevőinek pedig még kedvezőbb – nyilatkozta hírportálunknak Bezsenyi László soltvadkerti építőipari vállalkozó. Mint elmondta, új beruházásban is gondolkozik. A korábbi években nemcsak családi házakat, hanem társasházakat is épített Soltvadkerten. Meglátása szerint a régi lakásárakhoz közelíthetnek majd az újak, ha valaki mindkét kedvezményt képes érvényesíteni. Igaz, mint fogalmazott az üzletember, azoknál az anyagoknál, amelyek importból érkeznek, a forint gyengülése miatti áremelkedést érvényesíthet a piac.

Ha a kormánydöntés nem születik meg, akkor az építőipar ezen szegmense problémák elé nézett volna – mondta Bezsenyi László. – Jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint – vallja a vállalkozó. Azaz lehet, hogy így sokan újra tervezik az építkezési vagy új lakásvásárlási terveiket. Az üzletember szerint Soltvadkerten vagy Kecelen olcsóbban, míg Kiskőrösön drágábban lehet új lakást építeni. Becslése szerint a kedvezmények igénybevételével úgy 370–380 ezer forintos négyzetméter-átlagáron lehet egy jó minőségű, a kor követelményeinek megfelelő lakást építeni. Kiskőrösön inkább 400 ezer forint felé mutat az egységár.

Ami azonban még nem teljesen tisztázott: jövőre változhatnak az új építésű lakások energetikai követelményei. (Ez a rendelkezés áremelő hatással bír majd, ha bevezetik. Egyes becslések szerint ez négyzetméterenként 50–60 ezer forintos pluszköltséget jelent majd. Hallani olyan véleményeket is, hogy ennek bevezetését elhalaszthatják – a szerző).

Bezsenyi László véleménye szerint a döntéshozóknak érdemes lenne végiggondolniuk a kedvezményes áfa kiterjesztését a lakásfelújításra is. Becslése szerint csak Soltvadkerten lehet legalább 50-100 olyan kockaház, amelyre azonnal ráférne a munka. Nyílászáró-, tetőcsere, hőszigetelés, egyéb munkák adnának megbízást a környékbeli vállalkozóknak sok évre előre.

– Mindenki jól járna. A cégek, mert adót fizetnek és munkát adnak. A lakosság, mert megújulnak az otthonok, és olcsóbb lesz a fenntartásuk. A kereskedelem kiszámítható forgalomra építhet. Az állam pedig folyamatosan kapja majd az adót, „a sűrű filléreket” – mondta az üzletember.

Fotó: Petőfi Népe

Bezsenyi László sikeresen megvívta harcát a koronavírus-fertőzéssel

Bezsenyi László már elmúlt 70 éves, így a tapasztalatok alapján a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozik. Koráb­ban egy baráti társasági összejövetelen vett részt, ahol egy koronavírussal fertőzött személy nem viselt maszkot. Mint mondta, még viccelődtek is a társaságban, hogy nem kell komolyan venni a maszkviselést. Bár ne tették volna és mindenki használta volna a maszkot, emlékezett vissza Soltvadkert korábbi alpolgármestere, aki a találkozón elkapta a koronavírust. Mint mesélte, szeptember elején jelentek meg nála a tünetek. A mellkasában érzett nyomást, majd fejfájás kezdődött. Egyre rosszabbul érezte magát, de csak megfázásra gyanakodott. Az első tünetek után öt nappal bement a vadkerti rendelőbe. Amikor megemlítette, hogy nem érzi a szagokat és az ízeket, az orvos azonnal hazaküldte. Bezsenyi László elmondta, hogy ismerte a tüneteket, de a ízlelés és szaglás elvesztése elkerülte a figyelmét. A mentőszolgálat levette a mintát, és gyorsan megjött az eredmény. Pozitív lett. A betegség gyorsan keresztül ment rajta.

– Padlóra kerültem. A végtagfájás és a láz még elviselhető volt, bár elment az erőm, szakadt rólam a víz. A hasogató fejfájás volt a legkellemetlenebb. Négy-öt nap után túljutottam a nehezén. Úgy hét-nyolc nap után kezdtem erőre kapni. Az első tünettől úgy bő két hét telt el, mire meggyó­gyultam. Ott, a baráti összejövetelen, ahol én is elkaptam, még heten lettek koronavírusosak – mondta az üzletember. Alapbetegsége nem volt. A példája mutatja, hogy le lehet győzni a fertőzést, de be kell tartani a szabályokat: másfél méteres távolság, maszkviselés, gyakori kézmosás, fertőtlenítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!