gazdaság

2020.09.25. 15:15

Külföldi piacokra megy a kömpöci sütőtök zöme

Tisoczki László köm­pöci polgármester amikor nem a falu ügyeit intézi, akkor a saját gazdaságában is talál bőven tennivalót.

Tapodi Kálmán

A jövő év elején kerülnek a boltokba a most leszedett tökök

Forrás: Petőfi Népe

Régebben is mezőgazdasági növénytermesztéssel foglalkozott, amit a hat évvel ezelőtti megválasztása óta sem adott fel. Ezekben a napokban a háromholdnyi sütőtökföldjén zajlik a betakarítás. Mint megtudtuk tőle: a palánták május végén kerültek földbe és az akkori esősebb időszak miatt később borult sárga virágokba a tökföld, amit utána locsolni is kellett.

– Régóta foglalkozom sütőtöktermesztéssel és nálunk az Orosco UG 205-ös fajta vált be. Ennek a húsa narancssárga színű és rendkívül édes. Azt is tudni kell róla, hogy közvetlenül a betakarítás után még nem annyira ízletes, de szerencsére tovább tárolható, így majd csak jövő év elején kerül forgalomba. Ez egy kifejezetten szupermarketek részére nemesített fajta. Nincsenek tárolási gondjaink és a helybéli, meg a környékbeli gazdák szerencséjére, a falu szélén működik egy felvásárlótelep, így az értékesítéssel sincs probléma. Az itt termett sütőtök mind cseh és szlovák piacokra kerül – mondta el Tisoczki László, aki úgy hatszáz mázsa körüli termést remél a tökföldjéről.

A jövő év elején kerülnek a boltokba a most leszedett tökök
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!