Méhészet

2020.09.15. 20:00

A virágmezők szűken adták idén a nektárt megyénkben

Az idősebb méhészek sem emlékeznek olyannyira alacsony mézhozamra, mint az idei. Az összes méhlegelő mindegyike az elvárható nektármennyiségnek csak a töredékét adta.

Miklay Jenő

Sokat vándoroltak a kaptárlakók, kevés eredménnyel.

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Miklay Jenő

Megviselte idén a méhészeket a fagy és az egyes növényfajok gyors elvirágzása.

– Az alföldi akácfák virágai kilenc méter magasságig elfagytak idén. Ezért kitelepültünk a hegyaljai akácosokba is, arra számítva, hogy ott kárpótolhatjuk magunkat. Sajnos, mindenütt kevés nektárt tudtak gyűjteni méheink, az akác hét-nyolc nap alatt elvirágzott, holott máskor csaknem két hétig járhatnak rá a méhek – mondta el tapasztalatait Bisztricsány Zoltán.

A nagykőrösi méhész szerint ha az egyik virágmezőben alacsony a nektárhozam, azt rendszerint kárpótolja valamelyik másik növényfaj. Idén azonban nem így történt, mindegyik méhlegelő szűken adott.

– Gyenge volt a repce virágzása, a napraforgó is gyorsabban elvirágzott. Maradt még a vaddohány, de azt legszívesebben elkerülném. A méhek elhullanak rajta, mert virágját nehezen tudják odahagyni, ráragadnak. Mindezen felül még baleset is ért bennünket. Egy nagyfeszültségű villanyhálózat közelében raktuk le a kaptárokat, s a mágneses tér megzavarta a méheket, ölték egymást – sorolta a méhész.

Az akácméz felvásárlási ára jelenleg kétezer forintnál tart, a fogyasztói piacokon 2300–2500 forint kilója. Ezek szerint tavaly óta nagyjából kétszáz-háromszáz forintot emelkedett az ára. Az értékesítési árakat azonban a méhészek nem tudják egyenes arányba hozni a hiánnyal, a vásárlók pénze véges. Ezért az ágazat közösségi segítségre szorul.

Sokat vándoroltak a kaptárlakók, kevés eredménnyel.
Fotó: Miklay Jenő / Petőfi Népe

A nemzeti támogatások mellé a kormány tavaly bevezette a méhcsaládonkénti támogatást, amit hamarosan a duplájára emeltek, így idén kétezer forintot kapnak a méhészek egy-egy méhcsalád után.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke jelezte: a méhészeteknek elkülönített, jelenleg 36 millió euró uniós támogatási keretösszeget hamarosan 61 millióra emelik. Azzal többletforráshoz jut majd a mintegy húszezer magyarországi méhész is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!