BÁCS-KISKUN

2020.08.27. 18:00

Csökkent az állástalanok száma a megyében

Megfordult a tendencia. Legalább is erre lehet következtetni az Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kedden közzétett adatai alapján.

Barta Zsolt

Júliusban Bács-Kiskun megyében 18 ezer 677 állástalan volt hivatalosan. Ez azonban júniushoz képest 666 regisztrált álláskeresővel kevesebb.

A számadatból több dologra lehet következtetni: több mint félezer ember kilépett a regisztrációs rendszerből, mert már sikerült elhelyezkednie, de az is lehet, hogy lejárt a háromhavi ellátása, így nem ment vissza a lakóhelyhez közeli kirendeltségre, hogy újból regisztrálja magát. A több mint 18 ezer állástalanból 5007-en részesültek álláskeresési járadékban, melynek az összege 116 ezer forint volt.

A munkaadók a nyár középső hónapjában jóval több állásra kerestek munkatársat, mint korábban. Talán ennek is köszönhető a tendencia változása. Míg például áprilisban csak 747 helyre vártak új dolgozót, addig júliusban már ennek közel az ötszörösére tartottak igényt.

Valószínűleg a szolgáltatási szektor azon ágazataiban, amelyeket leginkább érintett a válság, nyílhattak meg új pozíciók. A munkaügyi rendszer adatai alapján a leginkább a képzettség nélkülieket sújtja az állásvesztés veszélye. A számuk ugyanis 6492 volt a nyár közepén.

A diplomások jobb helyzetben vannak, a képzett munkaerőnek ugyanis sokkal jobb az elhelyezkedési esélye. A válság során a megyében döntően nem változott januárhoz képest a számuk. Ebből arra lehet következtetni, hogy a cégvezetők az értékesebb, képzettebb embereket igyekeztek megtartani az elmúlt hónapokban. Januárban, amikor még nem kellett védekezni a vírussal szemben és a gazdasági válság nem érte el az országot, Bács-Kiskunban 1519 munkakereső diplomást tartottak nyilván, júliusban 1448-at.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!