Orbán-nap

2020.06.02. 11:43

A szárnyasoknak állt az állatvásár Nagykőrösön

Az országos vásárokon feltűnt az utóbbi években, hogy lassan átalakul az állattenyésztés. Az aprójószágok kereslete nő, és a kínálatuk egyre nagyobb.

Miklay Jenő

Pulykavásár. Párban 18 ezer forint az áruk

Forrás: PN

Fotó: Miklay Jenő

A szarvasmarha, a sertés, s kiváltképpen a ló, úgymond kisüzemi tenyésztése leáldozóban van hazánkban – állították a gazdák, akikkel szót váltottunk vasárnap Nagykőrösön az Orbán-napi sokadalomban. A jelenlegi, és már az évekkel korábbi felhozatalt tekintve úgy tűnik, sok igazság rejlik szavaikban.

Lovakat csak néhányat, vagy egyáltalán nem is hajtanak fel a kőrösi vásárokba. Az igavonók szabadpiacról való kiszorulására két okot emlegetnek a tenyésztők: lovat ma már nagyon kevesen tartanak, másrészt pedig a felhajtás kalapra való pénzbe kerül. A vásárkapuban megkövetelnek olyan szakhatósági engedélyt, állatorvosi vizsgálatok okmányait, amelyek beszerzése legalább hatvanezer forintba kerül. Sokallják ezt a gazdák, a kupecek, ezért inkább közvetlenül az istállóból adják el jószágaikat. Vasárnap csak egy helyi gazda volt ez alól kivétel, ő 350 ezer forintért kínálta szép 16 éves deresét.

A lovakéhoz hasonló állategészségügyi adminisztrálás költsége a szarvasmarhák esetében alig tízezer forint. A felhajtás azonban e téren is lanyha, legutóbb néhány tucat hízóbikát, üszőt szállítottak eladni a tenyésztők. Ebben az ágazatban egy magyarázat akad a hiány okára: mind kevesebben foglalkoznak a szarvasmarhákkal. – A gyenge hazai kereslet, illetve a külföldi felvásárláskor a forint árfolyamának erőteljes csökkenése miatt került újabban nehéz helyzetbe a kisüzemi húshasznú tehenészet. Tetézi a problémát a takarmányárak emelkedése. A mi gazdaságunkban terem lucerna, réti széna, szemesek. Jobban járok, ha minden terményt eladok, mintha az állatokkal etetném meg. Tíz éve még 12 anyatehenem volt, ma már csak három – sorolta Harmath Imre kiskunmajsai gazda. A szarvasmarhák kedvezőtlen piacát jelezte a kőrösi vásár. Például a három hónapos korú hízóbikákat 150–170 ezer forintért tartották, olcsóbban, mint egy éve. A jószágok ilyen árakon is alig keltek.

Pulykavásár. Párban 18 ezer forint az áruk
Fotó: Miklay Jenő / PN

Valamivel jobb kedvűnek látszottak a tejtermelők. – Gazdaságunkban jelenleg 43 tejelő tehenet tartunk. A tej felvásárlási ára minőségtől függően mindenütt változik, nálunk most 105 forint körül alakul. Ez jelentős változás a 2016-os, literenkénti 75 forintos mélyponthoz képest, amikor az állomány felszámolását fontolgattuk. A központi támogatásokat is számítva, ilyen árszinten épp meg lehet élni a tejből, azonban a fejlesztésekre már nem futja a bevételből – hallottuk Flórián István kiskunfélegyházi tenyésztőtől.

A sertéstartók tavasszal dicsérik a vásárt, hiszen a házi gazdaságokban ez idő tájt fogják hízóba a malacokat. Szép 8–9 hetes magyar fehéreket most 18–25 ezer forintért lehetett venni, míg múlt ősszel ugyanolyanokat ennek az árnak a feléért. Kelt a kismalac, a választék ugyanis talán csak harmada lehetett a kőrösi sokadalomban általában jellemző kínálatnak. A például 20–50 tenyészállatú kicsi gazdaságokban a takarmányozás, gondozás költsége többre rúg, mint a nyomott felvásárlási árakon szerzett jövedelem, ezért fogy a piacra szánt sertés. Ezzel szemben úgy tűnik, az önellátás érdekében nő a hizlalási kedv.

Az idei tavaszra jelentősen csökkent a szarvasmarhák forgalma
Fotó: Miklay Jenő / PN

Vasárnap többnyire fiatalok vásároltak választásiakat, mondván, megoldják a család húsellátását. Még többen szárnyasokkal népesítik be a hátsó udvart. Vasárnap rengeteg növendék kacsát, libát, egyéb baromfit és nyulat árultak meglehetősen nagy kereslet mellett. Varsányi Pálné ezer forintért adta növendék kiskacsáit, néhány óra alatt túladott mind a kétszázon. – Három éve vásározok baromfiakkal, eddig még egy sem maradt a nyakamon. Úgy látom, aki teheti, saját tartású szárnyasokkal váltja ki a dráguló bolti húst – vélelmezte a helybéli fiatalasszony.

A havi sokadalmakban természetesen a zsibvásár a legnagyobb vonzerő. A helypénzszedők által becsült mintegy 15 ezer látogató főleg a boltinál olcsóbb szezonális iparcikkek, ruhák, kertészeti, háztartási eszközökről érdeklődött. Ezért érthetően leginkább az iparosok, kereskedők dicsérték az Orbán-napi vásárt.

Gazdasági állatok ára (ezer forint)

Választási malac (fehér) 18–25

Süldő (30–40 kg) 25–35

Hízóbika (3 hónapos) 150–170

Üsző (3 hónapos) 120–130

Fias kecske 22–25

Napos kacsa 0,5–1

Napos liba 0,8–1,5

Forrás: Orbán-napi vásár

Bocisimogató
Fotó: Miklay Jenő / PN
A szárnyasok közt a kiskacsák a kelendőbbek
Fotó: Miklay Jenő / PN
Fotó: Miklay Jenő / PN
Bugacpusztaházi nyulak, kilónként 900 forintért
Fotó: Miklay Jenő / PN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!