borverseny

2020.05.29. 18:14

Több mint kétszáz mintát minősítettek Kecskeméten

A koronavírus-járvány miatt szinte az összes borverseny elmaradt az utóbbi időben. Az első megméretésre pénteken került sor, melynek a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Kutató Állomása adott helyet. Több mint kétszáz mintát minősített a zsűri.

Barta Zsolt

Fotó: BUS CSABA

A Kunsági Borversenynek a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Kutató Állomása adott helyet.

– Előbb egy szűk munkacsoportot kívántunk létrehozni, hogy megnézzük, hol is tartanak a 2019-es évjárat borai a borvidéken. Majd megkeresés érkezett a megyeházától, hogy idén is válasszuk ki Bács-Kiskun megye borait. Ekkor döntöttünk úgy, hogy felkérünk egy nagyobb létszámú szakemberi gárdát, és bár szerényebb keretek között, de mégis megtartjuk a Kunsági Borversenyt – nyilatkozta hírportálunknak Frittmann János, a Kun­sági borvidék elnöke.

– Mivel a járvány még mindig az országban van, ezért úgy döntöttünk, hogy 50 év alatti bírálókat kérünk fel. A legveszélyeztetettebb korosztályt semmiképpen sem akartuk veszélynek kitenni. A megfelelő egészségügyi előírások alapján öt munkacsoport dolgozott – tette hozzá.

A megméretésen 116 fehér-, 43 rozé, 3 siller, 37 vörös-, 4 gyöngyöző bor versenyzett, illetve két pezsgő és egy pálinka is. A zsűri 44 arany és 133 ezüst oklevelet osztott ki.

Kérdésünkre Frittmann János elmondta, hogy az idei időjárás nem alakult kedvezően az ültetvények számára. Több mint 100 milliméternyi csapadék hiányzik Soltvadkert környékén a talajból. Ugyanakkor 18 kilométerre, Kiskunhalason nemrég annyi eső hullott, hogy a földre alig lehetett rámenni.

– Hogy mennyi lesz az idei termés, még nem tudni. Az viszont látszik, hogy közepes hozam ígérkezik, kevesebb fürtöt hoztak a növények az elmúlt hetekben, mint tavaly. A borvidéken jelenleg nincs sok eladni való áru. Tavaly a szüret során olcsó volt a szőlő, így külföldre vitték az exportőrök a mustot. Viszont idén nem lehet ilyen alacsony a felvásárlási ár. Most a szebb szamóca kilóját 1500–2000 forintért árulják. Ez a tavalyi árakon 40–50 kilónyi bianca ára – mondta Frittmann János.

A Kunsági borvidék elnöke hozzátette, hogy a kukoricának is annyi az ára, mint az említett szőlőé.

– Ez hihetetlen, pedig nagyon jó minőségű szőlő terem a Kárpát-medencében, és kiváló borokat lehet készíteni, amelyek ott vannak a világ legjobbjai között. A Kunsági borvidék a termékpiramis minden szegmensét lefedi, minden termékét gond nélkül el tudja adni. Viszont attól, hogy ilyen olcsó a kunsági bor, mint most, semmivel sem fogy belőle több – véle­kedett.

A Kiskunság a gyümölcsös, illatos, könnyed borok hazája

Herczeg Ágnes, az egyik német kiskereskedelmi lánc stratégiai bortanácsadója volt a verseny nemzetközi bírálója, akit a megméretés után kérdeztünk. Mint mondta, a 2019-es évjárat borai nagyon izgalmasak voltak. – A Kunsági borvidékre jellemző gyümölcsösség visszatükröződött a kóstolás során. A döntnökök nagyon széles választékkal találkoztak. A fajták sokféle dimenzióban mutatták be a könnyedséget, a gyümölcsös jelleget. Több olyan bor is volt, amelyre jó emlékezni. Volt egy különleges pezsgő, egy cserszegi fűszeres és egy néró rozé is, ami izgalmas pillanatokat okozott – mondta, hozzátéve, hogy a generosából és az Irsai Olivérből is kóstoltak érdekeseket.

Kérdésünkre a Budapesti Metropolitan Egyetem borturisztikai szaktanácsadó szakának alapítója elmondta: a kunsági térség képes gazdaságosan gyümölcsös borokat – viszonylag mérsékelt alkohol­tartalom mellett – előállítani. – Ilyen borokat keres a hazai fogyasztó. Ez a jelleg nemcsak nálunk, de a világban is erősödő tendenciát mutat. Például a Frittmann Pincészet Irsai Olivér bora jelentős sikert ért el nemrég Nagy-Britanniában, illetve a Nébih tesztjén is első lett – tette hozzá. Véleménye szerint érdemes lenne a borvidéken Irsai Olivér, cserszegi fűszeres és néró szőlőket telepíteni továbbra is. Olyan fajtákat, amelyek képesek megmutatni a gyümölcsösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!