intézkedések

2020.05.21. 14:18

Megszűnik a tompai tranzitzóna is

A kormány felszámolja a tranzitzónákat, így a többivel együtt megszűnik a tompai tranzitzóna is. Csak az ország határain kívül, a külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Pozsgai Ákos

A migránsinvázió 2015-ben csúcsosodott ki

Forrás: Pozsgai Ákos

Gulyás Gergely elmondta, hogy az intézkedés végrehajtása folyamatban van, négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt, abban is marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadó állomásra visznek. A Belügyminisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Igazságügyi Minisztériummal együttműködve megteszi a szükséges lépéseket – tette hozzá.

Közölte: a tranzitzóna olyan megoldás volt, amely megvédte Magyarország határait, és sajnálatos az Európai Bíróság ez ügyben hozott ítélete. Mivel Magyarország köteles betartani az ítéletet, nem tehet mást, mint hogy megszünteti a tranzitzónákat – mondta a miniszter. A migránsinvázió 2015-ben csúcsosodott ki, amikor naponta több ezren érkeztek Szerbia felől és lépték át illegálisan az államhatárt. A tompai tranzitzóna az ideiglenes határkerítés után 2017. tavaszára készült el és kezdte meg működését.

A migránsinvázió 2015-ben csúcsosodott ki
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!